A Magyar Vöröskereszt VII. Kongresszusa 1987-ben határozott úgy, hogy november 27-e legyen a véradók napja, megteremtve ezzel a lehetőséget a véradók társadalmi megbecsülésének kifejezésére. Azért ezt a dátumot határozták meg, mert 1954-ben ekkor adományozott először a legfelsőbb állami testület kitüntetéseket sokszoros vér­adóknak és kiváló véradószervezőknek.

Véradás, Forrás: Magyar Vöröskereszt

Véradás, Forrás: Magyar Vöröskereszt

A véradások szervezését, a donorok toborzását hazánkban a Magyar Vöröskereszt végzi, együttműködve az Országos Vérellátó Szolgálattal, valamint más társadalmi szervezetekkel. Városrészünkben dr. Sebők Vilmosné koor­dinálja a véradásokkal kapcsolatos rendezvényeket. A szervező elmondta: a véradásra azok jelentkezhetnek, akik testsúlya eléri az 50 kilogrammot és betöltötték a 18. életévüket, de nem múltak el 60 évesek. A regisztrációhoz szükséges fényképes igazolvány, valamint az eredeti taj- és lakcímkártya. Két véradás között el kell telnie 56 napnak, a férfiak évente ötször, míg a nők háromszor adhatnak vért. A levett vérmennyiség 450 milliliter, amely az egészséges szervezet számára nem megterhelő. Véradás előtt étkezni kell, ezenkívül javasolt a sok folyadék fogyasztása.
A vér élő szövet, amely a tudomány mai állása szerint semmi mással nem pótolható. Egy egység levett, kivizsgált vérrel 3 ember életét tudják megmenteni. Mindig steril, egyszer használatos eszközökkel dolgoznak a szakemberek, éppen ezért a fertőzésveszély kizárt.
A véradásnál gyakori kizáró ok a cukorbetegség, az epilepszia, a fél évnél frissebb tetoválás, a piercing, valamint a tbc és a hepatitis B, C. Amennyiben a vizsgálat eredménye valamilyen eltérést mutat, akkor a jelentkezőt kontrollvizsgálatra hívják be.
Érdemes tudni, hogy a törvény szerint a véradóknak négyórás pihenő jár, valamint egyéb juttatásokat is kapnak az önkéntesek.
– A XV. kerületben évente 1800 egység vér levételét tervezzük. Sajnos ez nem mindig valósul meg, mivel nincs elegendő véradóhelyünk, mindemellett a toborozásban is kevés önkéntes dolgozik, ezért minden segítőt várunk – tájékoztatott a területi szervező.
Legközelebb a helyi lakosok decemberben 5-én délután 2-től este 6 óráig a Pólus Centerben, december 13-án délután 2-től este 6 óráig az Asia Centerben, december 18-án déltől este 6 óráig pedig Újpalotai Közösségi Házban adhatnak vért.
Bővebb információ a www.veradas.hu oldalon olvasható.

Comments are closed.