Védőoltások a kicsiknek

A képviselő-testület szeptember 17-ei döntése értelmében a bejelentett XV. kerületi lakcímmel rendelkező, 0–2 éves csecsemőknek és kisgyermekeknek 2015. január 1-jétől az önkormányzat finanszíroz fejenként 20 ezer forint értékben háromféle választható oltást.

Jövő év elejétől a XV. kerületi szülők választhatnak, hogy 0–2 éves gyermekük számára a bárányhimlő, a rotavírus vagy a meningococcus nevű baktérium által okozott agyhártyagyulladás elleni oltást finanszírozza az önkormányzat. A képviselők döntése értelmében ugyanis fejenként 20 ezer forint oltástámogatás jár a bejelentett kerületi lakcím szerinti csecsemőknek, kisgyermekeknek.
A cseppfertőzéssel terjedő, súlyos hányással és hasmenéssel járó rotavírus elleni oltás 2-3 sorozatból áll, ára darabonként (oltástípustól függően) 15-20 ezer forint körül mozog. A két oltásból álló bárányhimlő elleni oltás darabára 8-9 ezer forintba kerül. A meningococcus okozta agyhártyagyulladás megelőzésére többfajta vakcina létezik. Ezek kétéves kor alatt kiemelt támogatással írhatók fel, így áruk 1800-2000 forint körül alakul.
Az önkormányzat idénre a HPV elleni oltóanyag beszerzésére 2 millió 400 ezer forintot különített el, ám ez az oltás a 7. osztályos, 12. élet­évüket betöltött lányok számára idén szeptembertől ingyenes. Az így felszabaduló keret átcsoportosításával nyílik lehetőség a kisgyermekek számára a háromféle választható oltás támogatására.

Comments are closed.