Változások a szociális ellátásban

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Komoly változások várhatók március 1-jétől a szociális ellátás területén. A változásokról Reiszné Naszádi Magdolnát, az Intézményfelügyeleti és Humán Főosztály vezetőjét kérdeztük.

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Több eddigi ellátási forma megszűnik, így a méltányos közgyógyellátás, a méltányos ápolási díj, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelés, valamint az ehhez kapcsolt lakásfenntartási támogatás és a rendszeres szociális segély. Március 1-jétől az önkormányzattól a kormányhivatalhoz kerül az aktív korúak ellátása – sorolta a főosztályvezető.

Kerületünk továbbra is fent szeretné tartani a megszűnő ellátásokat, de ehhez előbb meg kell alkotni a helyi rendeletet, illetve a költségvetésben biztosítani kell a forrásokat.

A tervek szerint a megszűnő méltányos közgyógyellátás helyett gyógyszertámogatás lenne. Ezt az ellátást eddig kétezer kerületi kapta, ők a jövőben csak gyógyszerre költhetik a támogatást, egyéb gyógyászati kellékekre, szolgáltatásokra már nem.

A megszűnő méltányos ápolási díj helyett ápolási támogatást vezetnének be. A tervek szerint az összeg nem változna, ám a jövőben az ápolás már nem számít bele a munkaviszonyba, és a tb-ellátás sem lesz biztosított a támogatást igénybe vevőknek (azt méltányossági alapon a kormányhivataltól igényelhetik).

A lakásfenntartást is szeretnék támogatni a jövőben. Az önkormányzati lakásokban élők lakbértámogatása ugyan megszűnne, de beépülne a lakásfenntartási támogatások közé.

Reiszné Naszádi Magdolna felhívta a figyelmet, hogy azok a méltányossági közgyógyellátásban részesülők, akiknek május 27-ig állapították meg az ellátást, ha február 27-ig benyújtják az igényüket, nekik még egy évre meg tudják adni a közgyógyellátásukat a régi rendszer szerint.

Comments are closed.