Valentin-nap másként

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Csokiszív, piros lufi, plüssmaci szeretlek felirattal a mancsában – ezek éppen azok a dolgok, amik miatt sokan ódzkodnak a Valentin-naptól, és Amerikából átvett, felesleges, ámde pénzrabló ünnep kategóriába sorolják.
Azt viszont kevesen tudják, hogy Bálint napja nem kifejezetten a szerelmesek napja, hanem arra szolgál, hogy az ember aprósággal kifejezze a másik iránti szeretetét. Legyen az a rokona, barátja, kollégája.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hogy miért? Ehhez ismerni kell az ünnep, illetve az ehhez fűződő legenda történetét. Szent Bálint az ókori Rómában volt pap, és titokban esketett katonákat, ezért Claudius császár ki akarta végeztetni. A fogságban visszaadta a börtön­őr vak lányának látását, majd kivégzése előtt levelet írt neki, amelyet így írt alá: „A te Valentinod”.
Tehát a gyógyítás és az üzenet mentes volt a szerelemtől, éppen ezért a február 14-e nem erről szól. Hanem a törődésről, ami nem csak a között a két ember között lehetséges, akik szerelemmel szeretik egymást.
Mondhatjuk azt is, hogy az egész semmire sem jó, csak megint egy ünneppel több. De gondolhatjuk azt is, hogy ünnepelni jó. És miután az ember a hétköznapokban hajlamos elfeledkezni a másikról, természetesnek venni jelenlétét, támogatását vagy esetleg hiányát, ez egy jó alkalom lehet arra, hogy értékeljük azt, vannak barátaink, szeretteink, akikre számíthatunk.

Comments are closed.