Utcabútor az utasoknak

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A helyiek örömére, sorra újulnak meg a kerületi buszmegállók. Nem csak az esőtől és széltől óvnak, hanem modernebbé és kulturáltabbá teszik a városképet, mint a legtöbb európai nagyvárosban.  

Az elmúlt hónapban négy buszmegálló újult meg a kerületben, fedett váró épült az utasoknak. Pontosabban „utcabútor”, mert a JCDecaux nemzetközi outdoor-médiacég nem csak „tetőt ad” az utasoknak, annál sokkal többet. A megállókban  elhelyezett hirdetési felületekkel egy modernebb, szebb városkép kialakításához járulnak hozzá, miközben a reklámok nem feltétlenül vásárlásra ösztönöznek. Több üzenetnek filozófiája, társadalmi szerepe van, ami óhatatlanul hat a buszra várakozókra. 

Ezért is öröm a XV. kerületieknek, hogy lakóhelyük is része a változó környezetnek. Az önkormányzat még 2013-ban szerződött egy másik reklámcéggel, azóta 43 utasvárót telepítettek a megállókban. Most a több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező JCDecaux-val egy ötéves megállapodást írtak alá, évente négy buszmegálló újul meg, de nem bízzák a véletlenre, hogy melyek legyenek a szerencsés kiválasztottak. – A szerződésben összesen 27 helyszínt jelöltünk meg, ezeknél az utasforgalom intenzitása indokolja, hogy fedett buszmegállók épüljenek. Pár héten belül leülünk tárgyalni a következő évi felújításokról – mondta Benedekné Bagyinszki Márta, a Városgazdálkodási Főosztály főosztályvezetője. Prioritási sorrendet is felállítottak, amire a BKK-nak és a Forgalomtechnikai Kezelőnek is rá kell bólintania. – Előfordulhat, hogy a járda szélessége vagy más okok miatt nem oldható meg az „utcabútor” kialakítása, több szakmai szempontot kell figyelembe vennünk – hangsúlyozta a főosztályvezető. A céggel kötött szerződésben az is szerepel, hogy a kihasználatlan reklámfelületekkel a kerületi média szabadon rendelkezhet, felhasználhatja kulturális célokra vagy a lakosság tájékoztatására.  

A cég alapítója, Jean-Claude Decaux elkötelezett abban, hogy a városlakók, a hirdetők, és az önkormányzat érdekét is egyszerre szolgálják ezek a modern kommunikációs eszközök. A cég a kivitelező, a karbantartó és a finanszírozó is egyben, az utasvárók megépítése az önkormányzatok részéről nem igényel sem energia-, sem anyagi befektetést. A kerületben már volt rá példa, hogy rongálás miatt értesítették a céget, 24 órán belül helyreállították a károkat.

 

A megújult buszmegállók:

Szerencs – Dessewffy utca (városból) kifelé menet

Bánkút utca – Szentmihályi út (városba) befelé menet

Epres Sor – Régi Fóti út (városba) befelé menet

Késmárk utca 11. – (városba) befelé menet

Comments are closed.