Ülést tartott a képviselő-testület

Átlagos olvasási idő: 3 perc

A képviselő-testület november 25-i ülésén megszavazta a Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet III. számú módosításáról szóló előterjesztést, egyhangúlag támogatta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet megalkotását és a Palota Liget területére vonatkozó településrendezési szerződésről és a fejlesztéshez kapcsolódóan a kerület építési szabályzatának módosításáról szóló előterjesztést. Igent mondtak a képviselők a kerület Gyermek és Ifjúsági Stratégia Cselekvési Tervének végrehajtására (2019-2021.), továbbá az új cselekvési terv elfogadásáról szóló előterjesztésre. Szintén egyhangú szavazással fogadták el a Budapesti Vállakozásfejlesztési Közalapítvánnyal az együttműködési megállapodás megkötéséről és a kerület vállalkozásfejlesztési pontjának kialakításáról, az ellenőrzési munkatervek jóváhagyásáról és a 2022. évi folyószámla-hitelkeret szerződés megkötéséről, illetve a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal kötött ellátási szerződés módosításáról szóló előterjesztéseket. Támogatták a IV. kerület és a XV. kerület északnyugati részén a gyalogos közlekedési kapcsolatok fejlesztéséről, új gyalogjárda megépítéséről szóló előterjesztést. Zárt ülésen tárgyalták a Palota temetési támogatás iránti kérelem elutasító határozata ellen benyújtott fellebbezés elbírálásáról szóló előterjesztést. 

Makai Ferenc (független) napirend előtt szólalt fel. A neje és ő is átesett a koronavírus-fertőzésen, de az oltásoknak köszönhetően enyhe megfázásos tünetekkel átvészelték a betegséget. Makai szerint a kormány nem biztosítja a tesztelést, az önkormányzat erőn felül vállal terheket a járványvédekezésben. – Nekünk 80 ezer forintba került volna a teszt – mondta –, sajnos sok család nem engedheti meg magának ezt a hatalmas költséget. A képviselő azt javasolta, közös videóban propagálják az oltás és a tesztek fontosságát, azt bizonyítva, hogy a politikai nézetkülönbségek ellenére is össze lehetne fogni. 

Az ülésen vita alakult ki a vakcinákról és a koronavírus elleni küzdelemről. Dr. Szalay Kornél Géza (Fidesz-KDNP) arra kérte a képviselő-testületet, támogassák legalább 1 millió forinttal az árván maradt gyerekekről gondoskodó Regőczi Alapítványt. Cserdiné Németh Angéla polgármester ígéretet tett rá, hogy megvizsgálják a javaslatot. Dr. Matlák Gábor alpolgármester a közszféra dolgozóit negligáló luxusceleb, Várkonyi Andrea (Mészáros Lőrinc felesége) könyvéből idézett. Kérdések hangoztak el a Répszolg számára biztosított plusztámogatásról és általában a köztisztaság kérdéseiről. Csonka László (Fidesz-KDNP) az egészségügyi intézmények előtti levél-eltakarítás fontosságát hangsúlyozta, mert az balesetveszélyes. Lehoczki Ádám (Fidesz-KDNP) Makai Ferenc felszólalására reagálva elmondta, örül neki, hogy a vakcina a tavalyi év számos – különösen a keleti vakcinával kapcsolatos – állítása ellenére mégis hatásos. A teszteléssel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy nem vált be Szlovákiában sem, a járvány terjedését csak az oltással lehet megfékezni. – A semminél mindegyik oltás többet ér – mondta Lehoczki. 

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Dr. Matlák Gábor megjegyezte, örömére szolgál, ha a fideszes propagandisták védik a védhetetlent. – Azt sosem teszik hozzá, hogy csak Bulgáriában van több koronavírusos halott, mint nálunk. Az adatokat eltitkolják, a tesztelést elhanyagolják, Magyarország volt az unióban az első, amelyik föladta a kontaktkutatást. Hogy az ellenzék oltásellenes lenne, kikérjük magunknak. A semminél, szokták mondani, mindegyik vakcina többet ér. De Magyarország volt az egyetlen, amelyik nagy tételben behozott olyan vakcinákat a baráti diktatúrákból, amelyek a mai napig nem kaptak uniós engedélyt. És ez nem véletlen. Nem a brüsszeli liberális maffiózók meg Soros, meg Gyurcsány fogott össze hazánk ellen. Az a helyzet, hogy ezekkel a vakcinákkal alapvető baj van, mert ez átverés. Lehetőséget sem teremtenek azoknak, akik megették a propagandát, és kínai meg orosz vakcinával oltatták be magukat, hogy oltathassák magukat nyugati vakcinával. Amikor erről beszélünk, az nem oltásellenesség, hanem felhívás arra, hogy a kormánynak felelősen kellene viselkednie. 

Felelevenedett a korábbi vita egy munkaügyi bírósági ítélet kapcsán, a Palota Holding volt vezetőjének menesztése kapott újra figyelmet. Legutóbb Szalay képviselő arra tett javaslatot, hogy a 11 milliós perköltséget fizessék meg a „baloldali” képviselők. Legárd Krisztián (DK, Mindenki a Tizenötödikért) számításokat végzett a Földi-féle túlszámlázásos időszakról és arra jutott, hogy a korábbi fideszes károkozás meghaladja az 1 milliárd, az elmaradt fejlesztések pedig a 2 és félmilliárd forintot. – A teljes károkozás 2019-ben 3 milliárd 671 ezer forint volt – mondta Legárd. – Az akkori és a mostani képviselőkre egyenként 367 millió forint „jutna”. Kérdem én, hogy ezt mikor kívánják a költségvetésbe befizetni? Ha megteszik, én is hajlandó vagyok befizetni az önök által kért egymillió forintot. 

Ehhez fűzött megjegyzést Szilvágyi László (LMP) is, aki előzőleg már többször kérte Szalay doktort, hogy mutassa meg a bírósági ítéletet: – Ha bármelyik ítéletben le van írva, hogy Szilvágyi László képviselő felelős Földi úr elbocsátásáért, befizetem az egymillió forintot. Csak hozza már ide azt a nyomorult ítéletet. 

Dr. Szalay Kornél Géza itt kinyitotta az időkaput és egy háromezer évvel ezelőtti eseményt elevenített fel. – Sámsonnak a hajában volt az ereje – mondta –, ha volt haja, volt ereje, ha nem, akkor nem. Egyes felszólalások után az a véleményem kezd igen komolyan megerősödni, hogy ha van haj, ez a szellemi képességekre is igaz lehet. 

Szilvágyi úgy reagált, hogy az összes haj nélküli állampolgár nevében támadták meg, de büszkén vállalja a hajnélküliséget, ennek pedig az az oka, hogy soha nem lesz olyan rossz frizurája, mint az ügyvédnek.

Szalay nyugtázta, hogy a bibliai példája nem érte el a célját, ezért elővett egy viszonylag fiatal, 225 éves irodalmi idézetet, és Verseghy Ferenc örökbecsűjét kezdte felolvasni: „Nézd a búzakalászt…” 

A jelenlévők és az ülést interneten néző érdeklődők szórakoztatását célzó purparlénak Cserdiné Németh Angéla vetett véget.

A továbbiakban szakmai és nagypolitikai kérdésekről volt szó. A képviselők megegyeztek abban, hogy lehetőség szerint a költségvetés módosítása kérdésében szólnak hozzá. Ennek eleget is tettek, amikor minősített többséget igénylő határozati javaslatokra szavaztak. Ellenszavazat és tartózkodás nem volt. 

Legközelebb december 16-án ül össze a testület.   

 

Comments are closed.