Újpest polgármestere IV. kerületi kórház mellett érvel

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Újpest polgármestere szerint egy új budapesti kórháznak az északi régióban, a IV. kerületben lenne a legjobb helye – írja az MTI.

Wintelmantel Zsolt/Fotó: XV Média, Vargosz

Wintelmantel Zsolt/Fotó: XV Média, Vargosz

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) kedden a döntéshozóknak címzett nyílt levelében azt írta, hogy Újpesten kiváló közlekedési adottságú területen épülhetne meg az új kórház, a Káposztásmegyerre tervezett intermodális közlekedési csomópont szomszédságában, az M0-ástól fél kilométerre. Így nemcsak az újpestiek, hanem a XV. kerület és a Megyeri híd révén a III. kerület lakói számára is könnyen megközelíthető, korszerű ellátást biztosíthatna – sorolta a kerület vezetője, aki szerint ez már önmagában 300 ezer embert jelent, s ha hozzáveszik az agglomerációban élőket, akkor csaknem félmillió ember egészségügyi ellátásáról van szó.
A polgármester levele szerint ha a kórház és a csomópont is megépül, oda a főváros szinte bármely részéből el lehetne jutni legfeljebb 50-60 perc alatt, ellentétben például a volt OPNI területével, ami nehezen megközelíthető még a Széll Kálmán térről vagy a Hűvösvölgyből is, azaz sokkal kevesebb ember ellátását szolgálná egy ott megépülő kórház.
Wintermantel Zsolt arra is kitért, hogy az Észak-Pesten élő emberek régóta nem kaptak kézzelfogható segítséget az egészségük megőrzéséhez sem az államtól, sem a fővárostól. „Az itt élők joggal érzik úgy, hogy az állam és a főváros is sokkal tartozik Újpestnek” – fogalmazott, kifejtve, hogy a rendszerváltás utáni 20 évben minden kampányban ígértek Káposztásmegyerre metrót, kórházat, egyéb fejlesztéseket, amelyekből nem lett semmi, ellenben „a Demszky-érában hagyták lepusztulni a kórházainkat, a szakrendelőnket, bezárták a szülőotthonunkat”.
A polgármester értékelése szerint Észak-Pest minden értelemben megérdemel egy új kórházat, s gyakorlati és társadalmi szempontjainak figyelembevételét kérte a döntéshozóktól.
Tarlós István főpolgármester előző nap a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában egy budai kórház mellett foglalt állást, álláspontja szerint arra az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területe a legalkalmasabb.

Comments are closed.