Újpalotai fejlődés képekben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A XV. kerület három egymástól eltérő jellegű részből tevődik össze. Rákospalota és Pestújhely régi múlttal rendelkező, kertvárosi jellegű kerületrészek. Újpalota panelházas tömbjei szántóföldek, temető, családi házas részek felszámolásával az 1970-es években épültek. Mára, a népességcsökkenés ellenére is, mintegy negyvenezren lakják, amely a kerület lakosságának a fele.

A helyi önkormányzat Újpalota, Újpalota! – Telepből város című kiállításon mutatja be a kerületi lakótelepen évek óta tartó megújulási folyamatot az Újpalotai Közösségi Házban. Az ünnepélyes megnyitón, március 18-án László Tamás polgármester többek között arról beszélt, hogy a tárlat az eddigi eredményeket, tapasztalatokat és a további terveket mutatja be. A polgármester kitért arra is, hogy a kiállítás bővített változatát már bemutatták testvérvárosunkban, Kassán, ahol nagy érdeklődéssel fogadták. Reményét fejezte ki, hogy a hazai lakosság körében is hasonló érzéseket vált ki a képekben megelevenített településfejlesztés.

Városfejlesztési kiállítás/dr. Callmeyer Ferenc/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Városfejlesztési kiállítás/dr. Callmeyer Ferenc/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A rendezvényen dr. Callmeyer Ferenc Ybl- és Príma-díjas építészmérnök, aki részt vett a lakótelep tervezésében, arra hívta fel a figyelmet, hogy a lokálpatriotizmus nagyon fontos egy település fejlődésében, hiszen a város összetartó ereje nélkül nincs múlt se jövő.

A fényképek arról tanúskodnak, hogy az Újpalotára költözők jelentős részének óriási boldogságot jelentett, hogy új, összkomfortos lakásba költözhettek, hiszen többségük belvárosi szoba-konyhás otthonokban laktak addig.

Az Újpalotáról készült tablókat április közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Comments are closed.