Újpalota is téli üzemmódba kapcsol

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Pestújhely után Újpalotán is lakossági fórumot tartottak október 19-én a rezsiárak drasztikus emelkedése miatt. Az Újpalotai Szabadidő Központban rendezett eseményen először Cserdiné Németh Angéla polgármester tájékoztatta a már ismertetett általános kerületi helyzetről és az intézkedési tervekről a résztvevőket.

A polgármester szerint ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert négy év alatt tizenhétszeresére nőtt a XV. kerületi intézmények távhődíja és kilencszeresére az önkormányzat összes energiaköltsége. Mindeközben a kormány adót emelt, mert már 2023-ban 4,7-szer annyi szolidaritási hozzájárulást kell majd fizetniük az önkormányzatoknak, mint 2019-ben.

„A képviselő-testület elé terjesztettem egy intézkedéscsomagot, mely mindenkit érint majd. Szabályozzuk a különböző helyiségekben a hőmérsékletet arra az időre, amikor használják azokat, és arra is, amikor csak temperálni kell az épületet. Meghatározzuk a téli nyitvatartási időket a különböző intézményekben. A napi nyitvatartási időket is és a hosszabb téli szünetet is. A téli szünet, igazodva az iskolai téli szünethez gyakorlatilag december 23- tól január 8-ig tart.

De sajnos olyan intézkedések meghozatalára is rákényszerülünk, amelyek március 31-ig elhúzódnak majd. A Csokonai telephelyeinek zömét, a Kozák téri és a Pestújhelyi Közösségi Házat, a Helytörténeti Gyűjteményt és a Zsókavár utcai Közösségi Házat is bezárjuk egy időre. Mert mindenhol gázfűtés van, ami óriási kiadással jár. És sajnos az Arany János utcai valamint a Klebelsberg utcai Idősklub is hosszabb szünetre kényszerül majd.

Jó hír viszont, hogy a Kontyfa utcában lesznek foglalkozások. Az orvosi rendelők a megszokott nyitvatartással üzemelnek a téli időszakban is. Mind a háziorvosi, mind pedig a szakrendelő. És, ha minden igaz, akkor a helyükre költözhetnek végre a Hősök úti rendelő háziorvosai is. Arra fogunk törekedni, hogy megőrizzük sportlétesítményeinknek azon képességét, hogy jövőre, vélhetően tavasszal zavartalanul, a megszokott módon tudják majd folytatni aktivitásukat.

A hangsúly a megőrzésen van, ez elsősorban a stábra vonatkozik, a létesítmények viszont a következő mintegy félévben csökkentett üzemmódban, takaréklángon tudnak csak üzemelni.

A Polgámesteri Hivatalban is hosszabb igazgatási szünetre készülünk, december 23-tól január 8-ig zárva lesz a Hivatal. Természetesen telefonos ügyelet lesz, és a halaszthatatlan ügyek elintézését is megoldjuk. Itt jegyzem meg, hogy október 15-től igényelhető a nyugdíjasoknak a Palota karácsonyi támogatás, amit leadhatnak az ügyfélszolgálaton,  csakúgy, mint a fővárosi rezsitámogatás nyomtatványait is”

– mondta a polgármester.

A fórum további részében a lakosság mondhatta el a véleményét. Ami kiderült, hogy mindenki rendkívül tanácstalan a jövővel kapcsolatban, és a kétségbeesésüknek többen hangot is adtak. Volt, akit a napelemek sorsa, mást a távhődíj emelése érdekelt, illetve az is felmerült kérdésként, hogy az önkormányzat mit tud tenni az energiaköltség csökkentése érdekében. Cserdiné Németh Angéla elmondta, most a leggyakorlatiasabb megoldás, ha megpróbálják az óvodákban az átlag ötven éve kialakított világítási rendszert LED-es égőkre cserélni.

FOTÓ: Cserdiné Németh Angéla / Facebook

Comments are closed.