Újítás a gerendán

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Ha Honti Kitti, a Kovács Pál Gimnázium 9. évfolyamos diákja a jövőben ügyesen sáfárkodik a tehetségével, akkor hamarosan elmondhatja magáról, hogy névadója lehet az egyik tornaelemnek. A Rákospalotán élő fiatal tornász az idei korosztályos Európa-bajnokságon rukkolt elő az eddig nem ismert gerendaelemmel, egy lábról hátra kézállásba lendült, s közben még egy fél fordulatot is tett. Mivel ezt junior világversenyen mutatta be, nem lehetett azonnal hivatalossá tenni, ám a gyakorlatot a nemzetközi szövetség már befogadta, s ha a jövő évi felnőtt-világbajnokságon is meg tudja ismételni, akkor onnantól kezdve Honti-elemnek nevezik.

Honti Kitti/Fotó: XV Média, Vargosz

Honti Kitti/Fotó: XV Média, Vargosz

Ehhez tehát az szükséges, hogy a 15 esztendős Kitti helyet kapjon a jövő évi világbajnokságon szereplő női tornászcsapatban. A vébén való szereplés persze nem csak az elem hitelesítése miatt fontos, a glasgow-i világbajnokságon a riói olimpiai részvétel a tét. Márpedig Kittinek a legfőbb vágya, hogy olimpián szerepelhessen. Erre majdnem lehetősége nyílt idén is, ám nanjingi ifjúsági olimpiáról egy hajszállal lemaradt.
A magyar női tornászválogatott az idei vébén huszadik lett. Ahhoz, hogy kijuthasson az következő olimpiára, vagy a glasgow-i kvalifikációs világbajnokságon az első 8-ban, vagy az azt követő tesztversenyen az első négyben kellene végeznie. Ha a csapat a vébén az első 16-ban lesz (valljuk be, erre nagyobb az esély), akkor egy tornász számára olimpiai kvótát szerez.

Comments are closed.