Tudott Robert Downey Jr. vagy Joaquin Phoenix magyar gyökereiről?

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Néhány hét erejéig Hollywood beköltözött a XV. kerületbe, de mondhatjuk azt is, hogy a filmipar fellegvára Rákospalota lett. Hogyan lehetséges ez?

„Egyrészt egy együttműködésnek köszönhetően, mely a Csokonai Nonprofit Kft., a Magyar Hollywood Tanács és a kerületünkben működő Origo Filmstúdió (Origo Film Group) között köttetett. Ennek keretében január 19-én egy hatrészes sorozatot indítottunk Bokor Balázs, a Magyar Hollywoodi Tanács elnökének szervezésében, melyben szeretnénk bemutatni a hollywoodi filmipar magyar vonatkozásait, magyar gyökereit. Ebből olyan sok van, hogy félő, a hat rész is kevés lesz rá”

– mondta Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A filmfellegvár a 12 éve alakult Origo Filmstúdió, ami mára Európa második legkeresettebb és legfoglalkoztatottabb filmes központja lett. Erről pedig Horváthné dr. Fekszi Márta, a stúdió vezetője számolt be a január 19-i első rendezvényen.

„Az Origo már olyan modern technikával rendelkezik, amely messze felülmúlja a hollywoodi filmgyárak eszközeit. Erről pedig néhány szerencsés kerületi lakos is meggyőződhet majd a tavasz folyamán. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy legyen itt a Csokonaiban mind a hat előadáson, mert mi ez alapján fogunk kisorsolni nyolc nyertest, akiket egy későbbi időpontban vendégül látunk a filmstúdiónkban.”

A hatrészes előadást az Bokor Balázs tartja a Csokonaiban, aki 2012-ben tért vissza Magyarországra a Los Angeles-i főkonzuli megbízatásából. Majd már itthon megírta Az én Hollywoodom című könyvét, amely már a harmadik kiadásán van túl. 2016-ban pedig megalakította a Magyar Hollywood Tanács nevű szervezetet, amely a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi hírességek emlékét kívánja megőrizni és ápolni.

„Ha azt mondom, hogy Robert Downey Jr., nem valószínű, hogy az fog majd az eszünkbe jutni, hogy ennek a sokat foglalkoztatott Golden Globe-díjas színésznek a szülei a tatai zsidótemetőben nyugszanak” – mondta a volt Los Angeles-i főkonzul. „De említhetném még az Oscar-díjas Joaquin Phoenix, akit sokan csak Jokerként ismernek, és akinek a felmenői erdélyiek voltak.”

A Csokonaiban indult hatrészes sorozat megpróbálja feldolgozni a hollywoodi és az angol filmipar magyar szegmenseit. Kezdve a nagy stúdióalapítóktól, a magyar származású Oscar-díjas színészeken át, egészen a világhírű rendezőkig, operatőrökig és zeneszerzőkig. Az előadások kéthetente (február 9-én és 23-án, március 9-én és 23-án, valamint április 6-án) lesznek az Eötvös utcai Rendezvényházban. A szervezőknek pedig már az első alkalom után egy nagyobb helyiségben kell gondolkozniuk, mert olyan nagy volt az érdeklődés a Paramount Pictures alapítója, Adolph Zukor vagy Twenty Century Fox alapítója, William Fox élete és pályafutása iránt, hogy a kezdés előtt érkező vendégeknek, köztük többek között Cserdiné Németh Angéla polgármesternek is alig jutott már hely a zsúfolásig telt nézőtéren.

KÉPEK: Csokonai Nonprofit Kft.

Comments are closed.