Történelmünk diákszemmel

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Fővárosi elismerésben részesült két újpalotai diák rövidfilmje. Rigó Karolina és Hámoros Viktor Eltitkolt zsarnokság című munkája budapesti középiskolás diákok számára kiírt Feldolgozatlan múlt pályázat fődíját érdemelte ki.
– Az még rendben van, hogy két 12. évfolyamos gimnazista érdeklődik a film­készítés iránt, de hogy a filmjük olyan nehéz témáról szóljon, mint a Gulag, az mindenképpen meglepő.
Viktor: A témát nem mi, hanem a pályázat kiírói – Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány és Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának Emberi Jogi Bizottsága – választották. Gondolom, nem véletlenül. A projektmunkát nem mellesleg több műfajban a fotótól az irodalmi alkotáson keresztül egészen a perfor­mance-ig meghirdették. A filmes megjelenítés viszont abszolút a mi döntésünk volt.
Karolina: Nem ez volt az első közös munkánk, és remélhetőleg nem ez lesz az utolsó sem. Egy évvel korábban ugyanis a lila iskola (László Gyula Gimnázium és Általános Iskola szerk.) is kiírt egy pályázatot, melyben az 1956-os forradalom történéseit lehetett sokféle eszközzel feldolgozni. Akkor választottuk először a filmes nyelvet, melyhez az osztálytársainktól is sok segítséget kaptunk. Az Egy reményünk, egy halálunk című alkotással nyertünk először.
– Hol láthatók ezek a filmek?
Viktor: A YouTube-on, illetve a Gulagról szóló filmünk az alapítvány honlapján is megtalálható.
Karolina: A fővárosi díjat nyert filmünket iskolánk pedagógusainak külön is levetítették, és utána a tanároktól is sok dicséretet kaptunk.
– 1956 és Gulag után mi jöhet még?
Karolina: A holokauszt. Most fejeztük be harmadik filmünket A Portré címen, melyben ezt a kényes témát is érintjük.
Viktor: Ez a leghosszabb filmünk, ám ugyanúgy két hét alatt készült el, mint az előző kettő. Köszönhetően annak, hogy a filmjeinkben immár rendszeresen szereplő osztálytársak is egyre rutinosabban mozognak a kamera előtt.
Karolina: Ezt a témát már egy rangos országos pályázatra készítettük, és reméljük, elnyeri majd a filmes szakemberekből álló zsűri tetszését is.
Viktor: A film a többi pályaművel együtt már megtekinthető az Indavideón.
Karolina: Sok tervünk van még, szeretnénk a múlt után egy picit a jövővel is foglalkozni. Bízunk benne, hogy az érettségi után lesz majd lehetőségünk ezeknek a megvalósítására is.

Rigó Karolina és Hámoros Viktor

Comments are closed.