Tisztelt Rákospalotai, Pestújhelyi és Újpalotai Polgárok!

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Mozgalmas esztendő van mögöttünk: önkormányzati képviselőtársaim józan és megfontolt együttműködésének, valamint a polgármesteri hivatal dolgozói felelősségteljes munkájának köszönhetően több területen komoly előrelépést sikerült elérnünk. A Fidesz, a DK, a RÁTE és a Liberálisok kerületi képviselőivel létrejött politikai megállapodás eredményeként az elmúlt egy évben a képviselő-testület – minden előzetes kétely és az eltérő politikai álláspontok ellenére – működőképesnek bizonyult: a kerületben élők érdekét szem előtt tartva felelősségteljes munkát végeztünk.

Jelentős eredményként könyvelhetjük el a képviselő-testületünk által elfogadott Gazdasági, Társadalom-, Környezet- és Területfejlesztési Programunkat, amelyre alapozva jól tervezhető, kiszámítható módon ütemezhetjük a kerület fejlődését szolgáló fejlesztéseket. A 2015-2025 közötti időszakra szóló programunk garanciát jelent a kerületben élők mindennapjait segítő, azt komfortosabbá és biztonságosabbá tevő hosszú távú elképzelések megvalósítására.

A Gazdasági Programunk előkészítését szolgáló közvélemény-kutatásból világosan kiderült: a kerületben élők számára a közbiztonság a legfontosabb. A kerület közbiztonságával kapcsolatos teendők összehangolása érdekében megalkottuk a következő öt évre szóló Közbiztonsági Koncepciót. December elején döntést hoztunk a térfigyelő kamerarendszer és a közterület-felügyelet 24 órás ügyeleti rendszerben történő működtetéséről. A közterületeink rendeltetésszerű használatának biztosításával, a rendészeti jelenlét erősítésével tovább javíthatjuk a XV. kerület közbiztonságát.

Számos beruházást vittünk sikerre az elmúlt esztendőben. Szeptemberben átadtuk a mintegy 1,6 milliárd forintból, európai uniós támogatással megvalósuló, megújult Spirálházat. A kerület szociális központja ingyenesen vagy kedvezményes áron mosodai és varrodai szolgáltatást, étkezési lehetőséget biztosít a kerületi lakosok részére, miközben új munkahelyeket is jelent az itt dolgozók számára. Az év során játszótereket és járdákat újítottunk fel, és több mint ezer fát ültettünk, ezáltal is szépítve a kerületet. Budapesten egyedülálló módon továbbra is önálló intézményként, eddigi profiljukat megőrizve működhetnek kulturális intézményeink és sportlétesítményeink.

Szólnom kell ugyanakkor fájdalmas és kényszerű döntésekről is: az idén egy óvodát és egy iskolát kellett bezárnunk a kerületben élő gyermekek számának csökkenése és a közoktatás egészét érintő nagyszabású kormányzati intézkedések miatt. Nem önszántunkból és nem jó szívvel hoztuk meg ezeket a fájó döntéseket. A XV. kerület is kényszerhelyzetbe került: a gyermekek jövőjét, a családok szempontjait és a kerület egészének érdekét egyszerre mérlegelve kellett meghoznunk a lehető legkisebb veszteséggel és kényelmetlenséggel járó döntést.

Mivel nem tartozunk a gazdagabb kerületek közé, ezért különösen megfontolt, kiszámítható és biztos alapokon álló költségvetésre van szükségünk. Terveink szerint még ebben az évben elfogadjuk a 2019-ig szóló négyéves Költségvetési Koncepciónkat. Mindez azért is fontos lépés, mert a kerületet súlyosan érintette a szociális ellátások rendszerének márciustól hatályos kormányzati átszabása. A szociális ellátásokra szánt források jelentős hányada, valamint a szociális ellátási formák egy részének biztosítása a kormányhivatalhoz került. A XV. kerületi önkormányzat egyetlen rászorulót sem hagyott magára: az új szociális rendeletünk értelmében – saját forrásból kipótolva az elvonások miatt hiányzó összeget – ezután is valamennyi ellátási formánál biztosítani tudjuk a korábbi támogatások összegét és színvonalát.

Azért is lényeges ez a döntésünk, mert sajnálatos módon érzékelhetően nőtt a szegénység, aggasztó a munkanélküliség. Egyikünk sem törődhet bele, hogy akár csak egyetlen gyermek vagy felnőtt is éhezzen a kerületünkben. Még karácsony előtt megtárgyaljuk két évre szóló Szociális Koncepciónkat: az önkormányzat minden kerületben élő gyermeknek a tanítási szünetek idejére is ingyenes étkezést biztosít.

Megköszönve az eddigi bizalmat, ezután is, ha lehet, még inkább számítok javaslataikra és észrevételeikre, valamennyi rákospalotai, pestújhelyi és újpalotai megtisztelő támogatására. Áldott, békés ünnepeket és sikerekben bővelkedő, boldog új esztendőt kívánok valamennyiünknek!

 

Hajdu László

polgármester

 

 

Comments are closed.