A szakemberek, a helyi képviselők és a szülők mellett a diákok is felszólaltak december 7-én a Közétkeztetési Kerekasztal ülésen. A fórumon a közelmúltban végzett kerületi menzával kapcsolatos elégedettségi felmérés végeredményét ismertette Tóth Imre alpolgármester, majd a résztvevők kérdéseire, felvetéseire adtak választ az illetékesek.
A XV. kerületben 2016 augusztusától két szolgáltató végzi a közétkeztetési feladatokat a helyi Gazdasági Működtetési Központ (GMK), valamint a Kórház- és Menzaétkeztetés Kft. (KEM). Tóth Imre alpolgármester elmondta, azért kezdeményezték a kerekasztal-beszélgetést, hogy segítsék a szolgáltatók és a szolgáltatást igénybe vevők kommunikációját. Az alpolgármester az ülésen először a közétkeztetéssel kapcsolatos elégedettségi felmérés adatait szemléltette.
A közvélemény-kutatásból – melynek eredményei az önkormányzat honlapján is elérhetőek – kiderül, hogy a gyerekek főként az íztelen, sótlan ételekre panaszkodtak, többen a mennyiséget is kifogásolták, sok szülő a helyszínen is alátámasztotta, hogy éhesen járnak haza a gyerekek. Míg az idősek a minőséget, valamint a kevés zöldség- és gyümölcskínálatot bírálták.
A diákönkormányzat és diákparlament képviselői éles kritikát fogalmaztak meg, mivel a tanulók idegen tárgyakat és bogarat is találtak a menzai ételben. A szülők a vizes tálcákat, tányérokat sérelmezték, és kérték, legyen kulturáltabb a tálalás. Bölcsődékből, óvodákból és iskolákból is felszólaltak szakemberek, pedagógusok a véleményüket elmondták, de arra is kitértek, hogy a szolgáltatókkal a problémás kérdéseket sokszor sikerül megbeszélniük.
Az idősgondozás területén a diétás étrend került terítékre, Németh Angéla alpolgármester pedig az önkormányzat balatoni táborában szolgáltatott közétkeztetést bírálta. Victorné dr. Kovács Judit alpolgármester az alapanyagok és összetételek minőségére tett megjegyzést.
A tanácskozáson a GMK közétkeztetési ügyintézője, Bakony László elmondta, januártól már interneten keresztül is igénybe vehetik a szülők a menzabefizetést és ebédlemondást. A KEM Kft.-től több szakember is reagált a jelenlévők kérdéseire, egyöntetűen nyomatékosították a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat betartva a sikeres együttműködésre törekednek, és a legjobb minőségű, mennyiségű szolgáltatás a céljuk. A szülőknek fel is ajánlották, hogy az intézményekben nyugodtan kérjenek kóstolást. Az ülésen részt vett és felszólalt Móricz Eszter és Tóth Veronika képviselő is.
A kutatás eredménye innen tölthető le.
Comments are closed.