Telefonos báli beszámoló

A Pestújhelyi Iparosok és Kereskedők Egyesület Anna-bált rendezett 1912. július 28-án a Lázy-féle vendéglő udvarán. A Pestújhely 1912. július 7-i számában közölt meghívóból az is kiderült, hogy a személyjegy 1 korona volt, a családjegy (1 úr, 2 nő) 2 koronát kóstált. „Felülfizetések köszönettel nyugtáztatnak. Jó zenéről a rendezőség, ízletes ételekről és friss italokról a Kalmár vendéglős gondoskodik” – áll az invitáló cikkben.

Tánciskola/Forrás: Rákospalota-Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteménye

Tánciskola/Forrás: Rákospalota-Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteménye

Néhány lapszámmal később beszámolót is közöltek a bálról. A zsurnaliszta hosszabb cikkben adott hangot elégedetlenségének, ugyanis – bár jövedelmező volt a mulatság – a bálra kevesen mentek el, és ezt az érdektelenséget a kisiparosok, kiskereskedők közötti ellentétben vélte felfedezni.
Egy héttel később tartották a pestújhelyi klub, a PSC nyári mulatságát. „A club vigalmi bizottsága augusztus 3-án a Széchenyi Színház kertjében felszerelése javára cabaréval egybekötött kerti-mulatságot rendez” – írják a Pestújhely újság az 1912. július 21-én megjelent számában. A cabaret előadást Krausz Gitta rendezte. A belépéshez szükséges személyjegy előre váltva 1 korona volt, a pénztárnál 1,20-ba került. A mulatságon a postatisztek úri bandája húzta a talpalávalót.
Az összejövetel minden képzeletet felülmúlóan jól sikerült. A különböző rendű és rangú jelenlevők jól érezték magukat, hatalmas egészet képeztek, megmutatva, hogy Pestújhely lakossága szép társadalmi életet él.
Dr. Névy Gyula ügyvéd akár be is számolhatott a mulatságokról ismerősének az új távbeszélőjén, ugyanis 1912 nyarának nagy szenzációja, Pestújhely első telefonja volt. „Egy lépéssel közelebb jutottunk ahhoz a reményhez, hogy községünkben telefon is lesz. Sőt, legkomolyabb formában tudatjuk mindenkivel, akit illet, hogy amit írunk, már nem is remény, hanem valóságos telefon” – tudatta a lakókkal a Pestújhely újság az 1912. augusztus 4-én megjelent számában.
Az ügyvéd 3 év óta soha nem szűnő, lankadatlan energiával küzdött, hogy egy valóságos távbeszélőt szerezzen magának. Hála az égnek, fáradozása nem volt hiábavaló, és az első telefon tulajdonosa lehetett a községben.

Comments are closed.