Támogatják a független színházakat 2020-ban

Átlagos olvasási idő: < 1 perc
Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Mivel a kormány nagyjából egy esztendeje megvonta a taotámogatásokat a színházaktól, az önkormányzatok mecenatúra szerepére jóval nagyobb szüksége van az intézményeknek. A színházak támogatására pedig, érthető módon, leginkább az ellenzéki irányítás alatt működő kerületekben mutatkozik hajlandóság.

– Szeretnénk a független színházak szuverenitását megőrizni, illetve a kerület kulturális életét is felpezsdíteni – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester a december 20-án tartott kulturális sajtótájékoztatón. – Ezért döntöttünk úgy, hogy három független színházzal, a Magvető Caféval, a Rózsavölgyi Szalonnal és az Átriummal együttműködési megállapodást kötünk, és erre szeretnénk a többi kerületet is sarkallni.

A sajtótájékoztatón részt vett Őrsi Gergely, a II. kerület frissen megválasztott polgármestere, aki elmondta, hogy fontos a független kultúra megóvása, ezért támogatják a II. kerületi székhellyel rendelkező Átriumot.

– Miután a kormány a taotámogatást megvonta a színházaktól, nálunk azonnal aláírásgyűjtés kezdődött. Körülbelül ötezren írták alá a színház támogatásáról szóló dokumentumot – mondta Őrsi Gergely. – Az önkormányzatunk elsők között sietett az Átrium segítségére. Most pedig örömmel látom, hogy más kerületek is szívükön viselik a független magyar kultúra sorsát.

Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy együttműködési megállapodást is kötnek a színházakkal. A támogatásért cserébe a teátrumok több műsorukat is elhozzák és bemutatják a XV. kerületben (erre már akadt példa ebben az évben is), illetve a kerületi nézők számára kedvezményes áron biztosítanak színházjegyeket a városrész határain kívül játszott előadásaikra. Az erről szóló megállapodást 2020-ban hitelesítik a felek.

Comments are closed.