Színházi előadás a gyermekvállalás első évéről

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Bemutatóval kezdi az évet a Manna Produkció, Csábi Anna legújabb darabját a Köldökzsinór-varieté című produkciót állítja színpadra. Az alkalmi társulatban Györgyi Anna, Szegvári Júlia, Sárközi-Nagy Ilona és Kosznovszky Márton rajzolják meg a friss szülők, nagyszülők néha kétségbeesett, máskor buborékszerű boldogságban úszó karaktereit.

Kisgyermekes szülőnek lenni néha nem könnyű, főleg az első egy évben, mikor még minden olyan ismeretlen – sok a kéretlen tanács, sok a felfedeznivaló újdonság, a végtelenül mulatságos vagy végletekig kétségbeejtő helyzet.

Ezekből a történésekből, megtörtént és fiktív eseményekből írt darabot Csábi Anna rendező, aki nem először nyúl az anyaság témájához.

A rendezőnő Marosvásárhelyen végzett színész, majd színházrendező szakon, Bocsárdi László tanítványként. Csábi Anna sorra nyerte a színházi pályázatokat, így volt lehetősége első magyarországi rendezését a Bethlen Téri Színház és a Manna közös Találkozások pályázata keretében bemutatni. Az utolsó tűzijátékban Udvaros Dorottyával és Földes Eszterrel dolgozott, egy olyan történeten, mely egy színésznő anyaságát járják körül, a karrier és a gyermekvállalás fő kérdéseivel. A következő meghatározó rendezése a Minden negyedik című előadás volt, a veszteségeket átél anyák történeteivel, többek között Fullajtár Andreával, Tordai Terivel a főbb szerepekben, a Radnóti Tesla Laborban. Vállaltan folytatva a szülőség tematikáját, új előadás készít a fiatal rendező januárban, Köldökzsinór-varieté címmel. Az alkotótársai Györgyi Anna, Szegvári Júlia, Sárközi-Nagy Ilona és Kosznovszky Márton.

A Játszó Terek című pályázati program első premierje lesz a Köldökzsinór-varieté, január 7-én, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

A Csokonai Nonprofit Kft. vezetősége nyáron írt ki pályázatot független alkotóművészek számára, amiben a Manna Produkció már készülő előadása lett az egyik nyertes, így talált új befogadóhelyre a Csábi Anna vezette alkalmi társulat.

Györgyi Anna Jászai-díjas színésznő a nagymama szerepében lép színpadra és személyes történeteivel is gazdagította a szövegkönyvet. A darab megírásában a színészek saját megélései is szerepet kaptak, így nagyon maivá vált a történet, a nézők várhatóan sok helyzetben magukra ismernek majd látva a friss szülők csetlés-botlását a színpadon. A darab egyik főszerepét Szegvári Júlia a Kecskeméti Katona József Színház Latabár-díjas tagja alakítja, aki nem csupán színésznőként, de zeneszerzőként is részt vett az alkotási folyamatban. Sárközi-Nagy Ilonát sokan ismerhetik a televíziós sorozatokból vagy az E-Mancik független színházi társulat népszerű előadásaiból, az előadásban a sokszor intrikus barátnőt alakítja, akivel akarva-akaratlanul minden anya összehasonlítja magát.

Az előadás egyetlen férfi szereplője a Pesti Magyar Színházból érkező Kosznovszky Márton, aki szarkasztikus humorával, végtelen kedvességgel vagy éppen kemény élcelődéssel mutatja meg, hogy az apák milyen gondolatokkal telve élik meg ezt a gyermekük születése utáni időszakot.

A zenével, humorral fűszerezett Köldök-zsinórvarieté című produkciót 2023. január 7-én mutatják be, majd folyamatosan látható lesz a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

Comments are closed.