Szimfonikus matiné

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Ez már a harmadik évad, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar ingyenes matinét szervez a Csokonai Művelődési Házban. A Zene – Tér – Kép elnevezésű sorozatban a hangszercsaládokkal ismerkedhetnek meg az óvodás- és kisiskoláskorú gyermekek.

Székely Edit/Forrás: MÁV Szimfonikus zenekar

Székely Edit/Forrás: MÁV Szimfonikus zenekar

– A négy előadásból álló hangszerbemutatón elsőként a vonósok, második alkalommal a fafúvósok, majd a rézfúvósok, végül az ütőhangszerek családjával ismerkedhetnek meg közelebbről a gyerekek. – A sorrendiséget alapvetően az határozta meg, hogy egy szimfonikus zenekarban a vonósoké a főszerep, a partitúrában pedig ilyen módon követik egymást a hangszerek – magyarázta Székely Edit fuvolaművész, a gyermekkoncertek vezetője.
– Az előadások, igazodva ahhoz, hogy a 3–7 éves korosztály figyelmét mennyi időre lehet lekötni, 45-50 percesek lesznek. – A rövid hangszeres bemutatót – amely általában kamarazene lesz – játékos mondókázás, versek, dalok követik, mégpedig olyanok, amelyek kapcsolódnak az adott hangszercsalád egy-egy tagjához, hogy a kicsik ilyen módon tudják meglévő tudásukhoz kapcsolni az új ismereteket – árult el a tematikáról részleteket Székely Edit.
A sorozat november 8-án kezdődött, a következő előadás december 13-án lesz, majd 2016. február 7-én, az utolsó foglalkozás pedig április 10-én. Minden alkalommal dél­előtt 10 órára várják a zeneszerető családokat a Csokonai­ba. A matiné – köszönhetően az önkormányzat és a MÁV Szimfonikus Zenekar között lévő szerződésnek – ingyenesen látogatható.

Comments are closed.