Szeretteink emléke

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A mindenszentek ünnepe hazánkban a megemlékezésről szól, míg más országban boldog napként tartják számon ezt a dátumot. Az amerikaiak ilyenkor kidekorálják otthonaikat, a fiatalabbak házról házra járva édességet gyűjtenek és kezdődik a bohókás, maskarás ­Halloween-parti.

Halottak napja, illusztráció

Halottak napja, illusztráció

Hazánkban ekkortájt kilátogatnak szeretteik sírjához az emberek. A katolikus hit az üdvözültek emlékének szenteli november elsejét, s mindazoknak, akik már eltávoztak a földi világból. A gyertyaláng Krisztus jelképe, aki meghalt az emberekért, hogy elhozza a megváltás fényét. Az egész magyar nyelvterületen szokás volt ekkor a sírok megtisztítása, virággal díszítése. A római katolikusok a halottak lelki üdvéért régóta gyertyát gyújtottak a sírhantokon.
November mindkét első napját a néphagyományban számos hiedelem övezi. Sokfelé úgy tartották, hogy mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. Erre a hétre munkatilalom is vonatkozott. Nem volt szabad mosni, meszelni, a földeken dolgozni, mert mindez bajt hozhat a ház népére.
E hiedelmek ma már kiveszőben vannak, de mindkét nap városon és falun ma is egyaránt a halottakra való emlékezés ünnepe. Ilyenkor benépesülnek a temetők, s a virággal borított hantokat körülállják a hozzátartozók.
A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. az ünnep alkalmából világi és ökumenikus megemlékezéseket tart a három legnagyobb fővárosi sírkertben. Bővebb információ kérhető a 323 5241-es vezetékes telefonszámon vagy a www.btirt.hu weboldalon olvasható.

Comments are closed.