Szerdára az ország nagyobb részére másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Tizenkét megyére és a fővárosra a felhőszakadás és a várható heves zivatarok miatt is másodfokú, négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vihar, illusztráció

Az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetéseket. Ezeken a területen kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos (akár óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb) széllökések, nagyobb méretű jég kísérhet. Egy-egy felhőszakadás során pedig rövid idő alatt több mint 50 milliméternyi eső is hullhat.
Békés, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést jelzett előre a meteorológiai szolgálat.
Azt írták: szerda délután délnyugat felől egy vonalba rendeződő zivatarrendszer éri el az országot. Előbb a Dunántúlon, az esti, késő esti órákban már az ország középső részén is heves zivatarok alakulhatnak ki.
Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet várhatóan 26-32 fok lesz.

Rákospalota-Újpest aluljáró, illusztráció/Fotó: criticallmass.hu

Rákospalota-Újpest aluljáró, illusztráció/Fotó: criticallmass.hu

Kedden tömegesen kaptak bejelentéseket az illetékesek – írták a katasztrófavédők a közleményükben. A leírtak szerint 78 bejelentés érkezett főként a IV. és a XV. kerületből. A vészhelyzetek zöme vízbetörés volt a hirtelen jött csapadék miatt, de több helyen a kidőlt fák, a leszakadó ágak és megrongálódott oszlopok, vezetékek okoztak problémát. A kárelhárításban csaknem hatvan tűzoltó dolgozott, és az önkéntes egyesületeket is bevonták az elhárításba – tették hozzá. Több autó is elakadt a IV. és a XV. kerület határán található Árpád úti felüljáró környékén a hirtelen felgyűlt csapadékvízben.

 

 

Comments are closed.