Szépíró verseny a Neptunban

A III. Országos Szépíró Verseny budapesti döntőjét március 7-én tartották, amelyet a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács és a XV. kerületi önkormányzat szervezett. Az eseménynek helyet adó Neptun Általános Iskolában több mint hatszáz gyerek és felnőtt várta izgatottan a nap végén az eredményhirdetést.

Képeink a tavalyi Szépíró Verseny gálájáról készültek/Fotó: XV Média Vargosz

Képeink a tavalyi Szépíró verseny gálájáról készültek/Fotó: XV Média Nagy Botond

Harmadik alkalommal rendezett a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács a sajátos nevelési igényű általános és középiskolások számára szépíró versenyt. – A megmérettetés jelentősége, hogy mivel gyengénlátó, nagyothalló, beszédfunkciós zavarral vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermekekről van szó, és a „hagyományos” tanulmányi versenyeken nem tudnak indulni, itt lehetőségük van arra, hogy megmutathassák, amiben jók – tudtuk meg Novotta Gabriellától, a verseny egyik főszervezőjétől.

A budapesti döntőt hagyományosan a Neptunban rendezték, és az országos döntőnek – amely április 12-én, szombaton lesz – is az iskola ad majd otthont. Idén a kerületi önkormányzat anyagilag is támogatta a rendezvényt, és a szervezésben is nagy segítséget nyújtott. A március 7-ei megmérettetésen kétszáznegyven általános és középiskolás tanuló, valamint kísérőik – a szülők és a felkészítő tanárok – vettek részt.

A versenyzőknek egy adott szövegrészt kellett minél szebben, kalligrafikusabban lemásolniuk. Amíg a gyerekek a feladaton dolgoztak, a szülőknek az Apáczai Kiadó támogatásával Duró Zsuzsanna, a Hubay Jenő Tehetségpont tehetségkoordinátora tartott előadást.

A tizenöt fős művészekből álló zsűri tagjai között volt a kerületünkben élő Gyulai Líviusz grafikusművész, Kerepesi Kovács Endréné keramikus, a népművészet mestere, valamint Szunyogh László művész-tanár. Amíg ők a munkák elbírálásán fáradozott, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat, tornatermi mozgásos játékokat, valamint logikai, társas- és ügyességi játékokat szerveztek.

Bár egyetlen kerületi gyermek sem jutott tovább az országos döntőbe, helyezéseket elértek. A 3-4. osztályosok kategóriájában Németh Kristóf, a Kolozsvár utcai Általános Iskola diákja 6., Fuder Lilla, a Hartyán Általános Iskola tanulója pedig 9. lett. A középiskolások közül Csánki Alexandra, aki a Dózsa György Gimnáziumba jár, 4. helyezésével éppen csak lecsúszott a dobogóról.

Comments are closed.