Szavaló utcanévtáblák

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Minden olyan kerületi utcába, melyet költőről neveztek el, április 11-én, a Költészet Napja alkalmából egy új, irodalmi „utcanévtáblát” helyeztek el. Ezek az új táblák az adott költő neve, egy versrészlete, a születési és halálozási dátuma mellett egy QR-kódot is tartalmaznak.

„A kezdeményezés célja, hogy az emberek, ha rápillantanak ezekre az új táblákra, személyesen is találkozhassanak a költészettel. A három településrészben összesen 11 utcanévadó költő kap verses táblát, így Adytól Csokonain és Illyés Gyulán keresztül Aranyig és Petőfiig olvasható lesz majd az üzenetük” – mondta Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője. „Az ötlet nem egyedi, ilyen már volt korábban a II. kerületben is, ám az, hogy a táblák mögött egy internetes platformot is létrehoztunk, és a QR-kódok segítségével, illetve a VerShaker közreműködésével a költészetet interaktívvá tettük, mindenképpen különlegessé és egyedivé teszi ezt a kezdeményezést.”

Az új irodalmi utcanévtáblák az Ady Endre-, az Arany János-, a Csokonai-, az Illyés Gyula-, a József Attila-, a Petőfi-, a Kazinczy-. a Tompa Mihály, a Vörösmarty-, a Harsányi Kálmán utcák elejére és végére, illetve a Sztárai Mihály tér két pontjára kerültek ki. A József Attila – Árvavár utcák kereszteződésében április 11-én Cserdiné Németh Angéla saját kezűleg csavarozta fel az új táblát.

„Nagy öröm, hogy nem voltunk egyedül ennek a különleges költészet napi sorozatnak a megvalósításában, és a kerületünk mellé nagyon neves művészek is beálltak, miközben a VerShaker és a Simple On You csapatai is támogatták a kezdeményezéseinket” – mondta a polgármester.

A táblákon található QR-kódok segítségével ugyanis azonnal a Csokonai15 holnapján, pontosan itt találja magát az érdeklődő, ahol olyan kiválóságok ismertetik meg vele az adott utca névadóját és költészetét, mint Fodor Tamás, Jordán Tamás, Hirtling István, Szabó Erika, Tankó Erika, Wunderlich József, Fesztbaum Béla, Zoltán Áron, Nagypál Gábor, Ertl Zsombor és Orosz Ákos. Fesztbaum Bélától például azt is megtudhatjuk, hogy Harsányi Kálmán mi módon kötődött a kerülethez.

A Költészet Napja idén minden eddiginél nagyobb figyelmet kap a kerületben. Április 16-án például egy rendhagyó városi sétát is szerveznek, mely a Csokonaiból fog elindulni (és oda is fog visszaérkezni), és a környéken elhelyezett táblákat érintve vezeti majd körbe a közönséget Rákospalotán. Az érdeklődők egy térképpel indulnak majd (a gyerekeknek és a felnőtteknek külön feladatsort dolgoztak ki a szerkesztők), és a körülbelül másfél órás séta során pontokat és természetesen verseket kell gyűjteniük. A nyertesek pedig könyv- és verses nyomatú pólót kapnak majd ajándékba.

Az április 16-i esti program egy izgalmas beszélgetés lesz a KultCaféban Karafiáth Orsolyával. Ezen kívül pedig még egy különleges közösségi kampánnyal is készülnek a Költészet napi programok szervezői, és ebben a programelemben nagyon számítanak a lakosság aktivitására is. A tervük az, hogy az irodalombarát kerületi lakosok „árasszák el” versekkel a kerületet, azaz a kedvenc versét tegye mindenki láthatóvá, és mutassa meg minél több embernek! Írja ki az ablakra, ragassza ki az ajtóra, rajzolja fel az aszfaltra, akassza ki a bolt bejáratához, a végeredményt pedig le kell fotózni és el kell küldeni a vers@csokonai15.hu email címre.

FOTÓ: Csokonai15

Comments are closed.