Stabil a közbiztonság a kerületben

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Az áprilisi testületi ülésen a XV. kerület rendőrkapitánya, dr. Molnár Gábor rendőr alezredes értékelte a 2023-as esztendőt.

„Továbbra is stabil a közbiztonság a kerületben – hangsúlyozta. – A bűncselekmények száma már egy ideje csökken, és ez a tendencia tovább folytatódott, hiszen a 2022-es 2023 után tavaly már csak 957 bűncselekményt követtek el a kerületben. Ez figyelhető meg a közterületen elkövetett bűncselekmények esetében is (386/342).”

Tavaly a kiemelt bűncselekmények közül a lakásbetörések száma kevesebb mint a felére csökkent (30/14), ráadásul a nyomozás eredményessége 26-ról 35%-ra nőtt. A lopások száma nagyjából stagnált, a rablásoké nőtt (1/5). Az öt rablás két elkövető nevéhez fűződik, s mivel mindkettőjüket elfogták, kijelenthető, hogy ebben a kategóriában 100%-os volt a nyomozás hatékonysága. A kifosztások száma négy volt, ám míg 2022-ben a nyomozás eredményessége nulla volt, addig tavaly már 60%-ban sikerült felderíteni az eseteket. A garázdaságok száma is jelentősen csökkent (78/70).

„Az elmúlt években drasztikusan emelkedett az úgynevezett informatikai csalások száma. Három év alatt majdnem a háromszorosára nőtt az elkövetések száma (44/68/154), amely országos tendencia. Erre a területre mindenképpen nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk, hiszen az informatikai eszközök szerepének megnövekedése miatt valószínűsíthető, hogy még több elkövető jelenik majd meg az online térben.”

Nagyon aktív volt a Rendészeti Osztály is. Összesen 7608 esetben intézkedtek, és mind az elfogások, mind az előállítások száma bőven 400 felett volt.

„A XV. nem egy kis fővárosi kerület, 27 négyzetkilométeren terül el. Ezért is örülök, hogy kollégáim reagálási ideje a fővárosi átlagon belül volt, és remélhetőleg marad is idén.”

A 2023-as esztendőben nagy hangsúlyt helyeztek a kerületi rendőrök a közlekedési morál javítására is. Elsősorban az ittas vezetők kiszűrésére törekedtek, ennek érdekében 18 ezer alkalommal szondáztattak egy év alatt. Ennél is jobb hír, hogy ebből a nagy számból mindössze 139 bizonyult pozitívnak. Dr. Molnár Gábor kijelentette, hogy ebből a fokozott odafigyelésből idén sem engednek majd.

„Folyamatosan próbálunk ott lenni a közterületeken. A legfrekventáltabb helyszíneken, mint például az újpalotai Fő téren, a Vásárcsarnokban és környékén, illetve a Rákospalota–Újpest vasútállomás környezetében naponta többször is megfordulunk. Emellett sokat köszönhetünk annak a közel száz térfigyelő-kamerának is, amelyet az önkormányzat szereltetett fel és üzemeltet a közterületeken.”

A kerületi rendőröknek a fenti feladatok mellett számos dolguk volt az elmúlt évben. Egyrészt nekik kellett biztosítaniuk a nagyobb rendezvényeket, nemcsak a kerületben, hanem a fővárosban is. A kerületi rendőrök ott voltak Ferenc pápa budapesti látogatásán, az Európa-liga budapesti döntőjén, az atlétikai világbajnokságon, és ott voltak természetesen a kerületi rendezvényeken is. E mellett nagy hangsúlyt fektettek a bűnmegelőzésre és az áldozatsegítésre is.

„Nem vagyunk nagy létszámú kapitányság, és büszke vagyok rá, hogy ez sem a munkánkon, sem pedig a társadalmi felelősségvállalásunkon nem látszódik. Tavaly ugyanis a kollégáim 1104 kg tartós élelmiszert gyűjtöttek a rászorulóknak, mellyel a főváros legsegítőkészebb kapitányságává váltunk.”

A kerületi kapitány végezetül elmondta, az elmúlt év adatai alapján idénre az alábbi feladatok végrehajtását tűzték ki célul: szeretnék még hatékonyabban kezelni az online térben elkövetett bűncselekményeket, mindenképpen folytatni fogják a rendszeres közlekedési akciókat a kerületben, tovább erősítik a kapcsolataikat a társszervezetekkel (az önkormányzattal, a polgárőrökkel, a közterület felügyelettel, az ügyészséggel és a bírósággal), illetve maximálisan biztosítani fogják a rendet a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokon.

Comments are closed.