Sinter Klaas, Pére Noel és Sengtan Laozsen

Közzétette: Carlos Lattes Pavez – 2020. december 4., péntek

Az Együtt Újpalotáért Egyesület több mint hatvan Mikulás-csomaggal támogatta a SZÉRA Alapítványt, a civilek sok-sok személyes adományból készítették az ajándékot – erről szólt Carlos Lattez Pavez posztja. Köszönet mindazoknak, akik a nehéz napokban sem felejtkeznek el a szegényekről, az elesettekről.

*

Miklós püspök (a 3. században) egy igen gazdag városkában élt, a dél-törökországi nagy kikötővároshoz, Antalya-hoz közeli Demre (Myra) ma egy gazdagnak már nem nevezhető település benn a hegyekben. Az idén a járvány miatt ez különösen igaz, mert elkerülték a turisták. Myra volt az a hely, ahol a püspök három szegény családból származó leányt látott el hozománnyal, hogy férjhez tudjanak menni. Van egy modernebb változat is, valamivel életszerűbb. Apjuk nyilvánosházba akarta adni a lányokat, a jólelkű pap ezt akadályozta meg, amikor arannyal teli erszényt tett a szegény család ablakába, minden este egyet-egyet. Harmadszorra már zárva volt az ablak, ezért felmászott a tetőre, s a kéményen dobta le az erszényt. Az apa egyébként rájött, hogy ki segített rajtuk, de aztán jobbnak látta, ha az isteni gondviselésre fogta az ügyet.

A Szent Miklós-templom Myrában
A püspök szobra Demre főterén
Templombelső

Az ajándékozás szokását a németeknek köszönhetjük, de ez csak a 10. században terjedt el Európában. Sokkal érdekesebb a Mikulás érkezésének változékonysága. Nálunk december 5-én éjjel jön, máshol már november 11-én, Márton-napon beköszön (a Luthert követő evangélikus területeken Pelzetmartel-nek hívják), Amerikában viszont (Santa Claus) karácsonykor hozza az ajándékokat.

Lengyelországban Mikolaj-nak, a román területeken Mos Nicolae-nak, Szlovéniában Boziceknek vagy Sveti Miklavz-nak, Horvátországban Sveti Nikolának hívják, máskor Bozic Bata-ként emlegetik. Olaszországban Babbo Natale vagy Befana a neve, Angliában Father Christmas-ként, Amerikában és Kanadában Santa Claus-ként szólítják, Brazíliában, Peruban, Brazíliában Papá Noel, Franciaországban Pére Noel, Norvégiában Julenissen, Dániában Sinter Klaas, Svédországban Jultomten, Hollandiában Sinterklaas a neve. Izlandon Jólasveinar a mikulásruhába öltözött “13 csibész” neve, akik Karácsony előtt tesznek a gyerekek cipőibe ajándékot vagy rohadt krumplit, attól függően, hogy a gyerekek jól vagy rosszul viselkedtek-e. Marokkóban Black Peternek mondják, Kínában Sengtan Laozsen-nek (és nem embert, hanem istenséget tisztelnek benne).

A finn Mikulás neve Joulupukki, Lappföldön, Rovaniemiben “Mikulásfalván” lakik. Oroszországban Gyed Moroz, vagyis Fagy apó lett Szent Miklósból, újévkor oszt ajándékokat. Tévedés azt hinni, hogy a Télapó a kommunista világ vallásüldözése miatt terjedt el, Arany János, Krúdy Gyula és Mikszáth Kálmán is használta.

(PP, Rab László, 2020. december 6. – Nyitókép: Getty Images)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.