Sílécre fel!

Közeleg tél, és ekkor sokan választják pihenésük helyszínéül a környező országok síparadicsomait. Somlyói Csaba edző abban nyújt segítséget, hogyan állítsuk össze sífelszerelésünket.

Síöltözet/Fotó: XV Média, Vargosz

Síöltözet/Fotó: XV Média, Vargosz

Ma már a gyártók carving lécet készítenek, melynek eleje és vége is kiszélesedik. Ezekből a lécekből a testmagassággal megegyező méretűt is lehet venni, de Somlyói Csaba inkább a 30 centiméterrel rövidebb méretet ajánlja. A legtöbb gyártó jelez magassági intervallumokat a léceken, amely megkönnyíti a vásárlást. Ha találunk még alpesi lécet, abból a kezdők a testmagasságuknál 5-10 centiméterrel rövidebbet, a haladók 10-15, a profik akár 20 centivel hosszabbat válasszanak.
A sícipő kiválasztásának legfőbb szempontja a kényelem legyen, ezen belül válasszuk a lábtípusunknak megfelelőt. A cipők keménysége is fontos szempont, a keményebbeket a versenyzőknek és a férfiaknak, a puhábbakat a nőknek, az idősebbeknek és a kezdők egy részének ajánlják.
A síkötés vásárlásakor mindig kérjük ki szakember véleményét, ezt ugyanis a tudás, a testsúly és a magasság függvényében kell beállítani – hívja fel a figyelmet az edző.
A megfelelő hosszúságú síbot behajlított kézben fogva, a földre leérve derékszög alatt 5-8 centiméterrel helyezkedik el.
Síkesztyűnk legyen vízhatlan, a szemüveg védjen az UV sugárzástól. Ez utóbbiakat és a síöltözetet ma már jó minőségben, elérhető áron megkaphatjuk német tulajdonú élelmiszerüzletekben – ajánlja Somlyói Csaba. Nagyon fontos, hogy a síeléskor mindig vegyünk fel bukósisakot!

Comments are closed.