Segítség a veszteségben

Átlagos olvasási idő: 2 perc
Fotók: XV Média, Vargosz

Fotók: XV Média, Vargosz

A gyászolás sokszor tabunak számít felgyorsult világunkban, nem tudjuk, mit mondjunk, hogyan segítsünk az itt maradóknak. Az önsegítő gyászfeldolgozó csoportok azért jöttek létre, hogy a kis létszámú sorstársi közösségekben öt hónapon keresztül találkozzanak a tagok és segítséget kapjanak a csoportvezetőtől, valamint egymástól is a veszteség feldolgozásában. Hatvani Piroskával beszélgettünk a témáról, akinek a vezetésével hamarosan gyászcsoport indul a XV. kerületben.

– Hogyan kezdett gyászfeldolgozással foglalkozni?
– Az egészségügyben dolgoztam akut osztályokon, például tüdődaganatosokkal, és emellett idősotthonba is jártam, mint önkéntes segítő. Harminc éve még nem készítettek fel minket, hogyan foglalkozzunk a haldoklókkal, mit mondjunk a családtagjaikat elvesztett rokonoknak. A kollégákkal sokat beszélgettünk erről, kerestünk könyveket. Először mentálhigiénés tanfolyamra jártam, majd a Polcz Alaine munkássága alapján létrehozott Napfogyatkozás Egyesület szervezésében elvégeztem a gyászcsoportvezetői, majd a gyásztanácsadói képzést.
– Azt szokták mondani, hogy az idő mindent megold. Ez igaz?
– Kettősség jellemzi ezt, az idő múlása csak akkor segít, ha hozzáteszik a gyászmunkát is. Nem véletlenül beszélnek gyászévről, általában ennyi idő alatt dolgozza fel valaki a szerette halálát, de ez mindenkinél máshogy történik. A gyászcsoport abban tud segíteni, hogy a gyász minden fázisát hozzáértő segítségével átélje a gyászoló. A gyászoló sokszor elszigeteződik a környezete elvárásai miatt, vagy nem akar megnyílni, vagy éppen ellenkezőleg, attól tart, hogy mindenkinek csak a bánatáról beszél. A csoportban mindenki megérti a másikat, az elfogadó, meghitt légkörben minden fájdalom, bánat, öröm elmondható. Nyíltan lehet beszélni az érzelmekről, az új élethelyzet nehézségeiről, közben egymást támogatva képessé válnak a továbblépésre. A csoport a második alkalom után zárttá válik, már csak az állandó tagokkal működik.


– A Hetednapi Adventista Egyház Őrjárat utcai épületében lesznek a találkozók. Számít, hogy a jelentkező milyen hitű?
– Nem, a részvétel felekezeti hovatartozástól, hitbéli meggyőződéstől független. Azért szervezzük ide a foglalkozásokat, mert a gyülekezet ingyen adja a termet nekünk. A program ingyenes, de a gyógyulást az segíti, ha a tagok részt vesznek a csoportmunkában. Olyan egészséges lelkű felnőtteket várunk, akik a közelmúltban veszítették el a hozzátartozójukat.
A várható kezdési időpont 2019. november 12-e este 6 óra. Jelentkezés és további információk: Hatvani Piroskánál a pirosht@gmail.com e-mail-címen kérhetők vagy a http://orjarat.adventista.hu/ weboldalon találhatók.

Comments are closed.