Rozsda festette vörösre a Rákos-patakot

Rozsdás vizet engedett egy építőipari cég a Rákos-patakba, ezért színeződött vörösre annak egy szakasza – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője hétfő délután az MTI érdeklődésére.

Rákos-patak/Fotó: Korda Gyulu, Facebook

Rákos-patak/Fotó: Korda Gyulu, Facebook

Kisdi Máté elmondta: egy építőipari cég nyomáspróbának vetett alá egy 14 kilométer hosszúságú csővezetéket, majd a csőben található rozsdával telített vizet a patakmederbe engedték vissza. Ez okozta a patak vizének elszíneződését – tette hozzá az origo.hu hírportálon megjelent információval kapcsolatban.
    Közölte: a Fővárosi Csatornázási Művek vizsgálja a víz szennyezettségét, a szennyeződés összetételét. Ugyanakkor az FKI mint vízügyi hatóság azt vizsgálja ki, hogy a cégnek rendelkezésére álltak-e a szükséges engedélyek, illetve az abban foglaltakat betartották-e. Amennyiben mulasztást észlelnek, szankciókat alkalmaznak – mondta Kisdi Máté.

A szennyezéssel érintett XVII. kerület polgármestere, Riz Levente (Fidesz-KDNP) az MTI-nek azt mondta: amennyiben a katasztrófavédelem vizsgálata azt állapítja meg, hogy a szennyezés károsította a patak élővilágát, az önkormányzat feljelentést tesz természetkárosítás miatt.
    Hozzátette: tudomása szerint a Barátság II. kőolajvezeték egy eddig nem használt, építés alatt álló szakaszán végeztek nyomáspróbát és ehhez a Rákos-patakból vették a vizet. Úgy értesült, hogy a víz kivételére rendelkeztek engedéllyel, ám arról egyelőre nincs információja, hogy a víz patakba való visszaengedése szabályosan történt-e.
    Riz Levente hangsúlyozta, hogy a Rákos-patak Budapest  “zöld folyosója”, féltve őrzött kincsük”, ezért az önkormányzat fokozott figyelemmel követi a vizsgálatot és amennyiben szükséges, megteszi a a jogi lépéseket.

 

Comments are closed.