Régi templom helyén új óvoda

Átlagos olvasási idő: 2 perc
Hekli Katalin/Fotó: XV Média, Vargosz

Hekli Katalin/Fotó: XV Média, Vargosz

Az 1786-ban épült első kőtemplom helyét, bejáratát csak egy márványlépcső jelzi a Kossuth utcai telken, de ezt megőrzik, és része lesz az új református óvodának is – tudtuk meg Hekli Katalintól, a Rákospalota-Óvárosi Református Gyülekezet lelkipásztorától, aki nagy örömmel számolt be arról, hogy december 4-én aláírták a kivitelezői szerződést, és így elkezdődhet 560 millió forintból az óvoda építése.

Négy csoportszobából, tornaszobából és egyéb helyiségekből áll majd az a református óvoda, mely egyike lesz annak a 66 újonnan épülő óvodának, mely a Magyarországi Református Egyház által az államtól nyert pályázati pénzből készül el. Hekli Katalin szerint hamarosan felvonul a telken az építési vállalkozó, és a tervek alapján egy év múlva már befejezik az építkezést. A főépület megjelenésében illeszkedni fog a környék jellegzetes, klinkertéglás, hagyományos stílusához, és ahol biztonságos, ott megtartják a régi kovácsoltvas kerítést is. Céljuk egy modern és könnyen fenntartható épület, ezért telepítenek például napelemeket is.

Az óvoda látványterve/Forrás: Hekli Katalin

A tervek szerint a csoportszobák ablakai nem a Kossuth utca, hanem a belső udvar felé néznek majd, így az 5-ös busz végállomása – ha itt marad – nem zavarja majd az intézményt. Az építkezés miatt valószínűleg ideiglenesen arrébb kell tenni a megállót, de a lelkész asszony szerint fontos, hogy könnyen megközelíthető legyen az óvoda.

Az óvoda látványterve/Forrás: Hekli Katalin

Hozzávetőlegesen 560 millió forintból készül az épület, amelynek a pályázat fedezi a négyötödét, a fennmaradó egyötöd pedig a helyi gyülekezet önrésze. Már most sokan érdeklődnek arról, hogy mikortól lehet jelentkezni.Hekli Katalin szerint 2021 őszén nyitja meg kapuit az óvoda, de előtte április–májusban már elkezdődik a felvételi időszak, amikor minden családdal szeretnének személyesen is találkozni. Keresik már azokat az elhivatott keresztyén pedagógusokat is, akik biztosítják majd azt a minőségi oktatási munkát, mely az intézmény színvonalát garantálja. A lelkésznő szerint „ünnepélyes alapkőletétel nem lesz, mert nem elkezdeni kell tudni egy építkezést, hanem befejezni. Amikor elkészül az óvodánk, akkor tartunk majd egy hálaadó istentiszteletet.”

Comments are closed.