Programok a magyar kultúra napján

A Csokonai Művelődési Központ és intézményei a korábbi évekhez hasonlóan idén színes programokkal készülnek a magyar kultúra napjára. Az intézmény munkatársai arra törekednek, hogy ne csak január 22-e, hanem az év minden napja a magyar kultúráé legyen, ezért szerveztek olyan programot, amelyet már 22-e előtt megrendeznek – tudtuk meg Tóth Lajos intézményvezetőtől. A MÁV Szimfonikusok kamarakoncertje január 19-én délután 4 órakor kezdődik a Csokonaiban. A klasszikus zenét kedvelők egy csésze tea mellett hallgathatják a koncertet, a belépőjegy ára 500 forint.

Az érdeklődők január 22-én este 7 órától láthatják „… sárból, napsugárból…” címmel Huszti Péter önálló estjét az Újpalotai Szabadidő Központ Közösségi Házában. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész vidám „szellemidézésén” megelevenednek Tolnay Klári, Pécsi Sándor, Mensáros László, Kiss Manyi, Feleki Kamill, Bessenyei Ferenc és még sokan mások, akiket ismertünk és szerettünk. A rendezvényre a belépőjegy elővételben 1000 forint, az est napján 1400 forintba kerül.

Szintén 22-én este 7 órától a Pestújhelyi Közösségi Házban „Felsütött a nap az égre – Népzenei sorozat” címmel a palóc régió tánc-, zene- és énekhagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Fellép a kerületi Szilas Néptáncegyüttes, kísér a Tarsoly zenekar; Bese Botond és az Aprája dudazenekar, Dóra Áron és a Búzaszem Iskola furulyásai; Pál István, a Népművészet Mestere, a Magyar Kultúra Lovagja, Madách Imre- és Artisjus-díjas nógrádi pásztorember, az utolsó magyar dudás. Szólót énekel Csizmadia Anna, a 2013-as Felszállott a páva ének kategória győztese. A rendezvényre a belépés ingyenes.

A Dokumentumtár és Információs Központ több ezer példányban színes kiadványt jelentet meg a magyar kultúra napja alkalmából. A hazai kulturális élet fontosabb műveit, géniuszait gyűjtik csokorba. Az érdeklődők többek között az Ómagyar Mária-siralomról, Bartókról és Teller Edéről olvashatnak. A kiadványból a kerület intézményei kapnak, így remélhetőleg minél több családhoz eljut.

Comments are closed.