Mit együnk a nagy hidegben?

Ne higgyük, hogy a kolbász és az abált szalonna melegít. Tévhit, hogy télen, a nagy hidegben zsíros ételekkel kell magunkat felfűtenünk. Ezt megtehették mezei munkákon edződött eleink, ezek az idők azonban elmúltak.

A cél a hideg napokon a melegítő hatású ételek fogyasztása.

Melyek ezek?

A dietetikusok megegyeznek abban, hogy ilyenkor több C-vitamin kell a szervezetnek. A fázékonyságot ugyanis a vérkeringési zavarok idézik elő. A déligyümölcsök, a paprika, a nyers saláta segíthet. A C-vitamin tabletta nem annyira. Erről nemrég döbbenetes közlés jelent meg. Clemens Zsófia agykutató, neurobiológus Szentgyörgyi Albert hazájában állította azt, hogy szájon át nincs értelme C-vitamint szedni.

„… A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magasabb C-vitaminszint a vérben jobb egészséggel jár együtt, a beavatkozásos vizsgálatok pedig kivétel nélkül azt mutatják, hogy a C-vitamin adásának semmilyen haszna nincs. A kétféle megközelítés eredményéből az következik, hogy a C-vitamin fontos az egészséghez, de mesterséges formában, kiegészítőként adva, nem segít hozzá a betegségek távol tartásához.”

A kutató szerint a C-vitamint elsősorban nem a zöldségfélékben kell keresni, hanem állati (!) táplálékokban. “Ha sokszor eszünk párolt borjúmájat – mondta a természeti népek étkezési szokásait is ismerő Clemens Zsófia -, egészen biztos, hogy nem lesz C-vitamin hiányunk, de a legtöbb belsőségben nagy koncentrációban van jelen a vitamin, ahogy a bőrben is.”

Puff neki. A borjúmáj hasznosabb, mint a csodakapszulák?

Ha hideg van, nem kell zsíros ételeket enni, mert annak elhízás lesz a vége. De akkor mit együnk? Hát gabonát, mondhatnánk nagyszüleink, akik azért velünk ellentétben láttak kemény teleket. Köles, rizs, kenyér lehet a megoldás, plusz a krumpli, a bab és a borsó, melyek igen jó fűtőanyagok. Az orvosok a sovány húsokat, a halat és az olajos magvakat is javasolják. A csípős fűszerekkel (chili, fokhagyma, fahéj) is jól “be lehet gyújtani”, nem kell mindjárt pálinka után nyúlni. Ez csak pár percig melegít, utána általában nyomorba dönt. Sokat kell inni, de ez sem a sörre vagy a borra vonatkozik. A szakemberek napi két liter folyadékot javasolnak, hiszen a test több folyadékot veszít a hideg időben. A cukor nélküli tea, a gyümölcslé és a forró leves is megoldást jelenthet.

Van még valami. Nem tanácsos télen, a nagy hidegben fogyókúrázni. Ennek az a magyarázata, az éhes ember jobban fázik. A hőérzet javításához pedig energiára van szükség.

Itt járunk. (PP)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.