Tag: étkezés

2
nov

Vega étrend?

Napjainkban egyre többen választják vallási, egészségügyi vagy etikai okokból a vegetáriánus étrendek különböző változatait. Különösen nagy népszerűségnek örvend a vegán étrend, vagyis amikor az illető semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt (sokszor még mézet sem). Az ilyen étrendeket követőknek nagyon oda kell figyelniük a táplálkozásukra, hiszen könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki náluk.

26
szept

Ha túlműködik a pajzsmirigy

Amint előző lapszámunkban írtuk, a pajzsmirigy rendkívül sokoldalúan részt vesz szervezetünk megfelelő működésének fenntartásában, így mind az alul-, mind pedig túlműködése komoly problémát jelent, hiszen rendellenessége az egész szervezetre hatással van.

30
aug

Mit egyen a gyerek nyáron?

A nyári meleg, a megváltozott napirend a fiatalok bioritmusát is felborítja, sőt éhségérzetük is csökken a kánikulában. Emiatt is kell különösen odafigyelni arra, mit kínálunk nekik enni és inni – mondja ­Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője. „Korábbi kutatásaink szerint a gyerekek közel fele nem reggelizik rendszeresen, nyáron pedig a késői ébredés miatt még nagyobb eséllyel marad el a nap legfontosabb étkezése.”

28
márc

Többet ehetünk, ha mozgunk

Testtömegtől, nemtől, kortól függetlenül mindenkinek szüksége lenne megfelelő mennyiségű és minőségű fizikai aktivitásra az egészség megőrzése, valamint bizonyos krónikus betegségek megelőzése érdekében. Ha valaki túlsúlyos, az csak még egy ok arra, hogy bevezesse a rendszeres testmozgást a mindennapjaiba, hiszen a testtömegcsökkenéshez (a megfelelő diéta mellett) nagyban hozzájárul a fizikai aktivitás növelése.

25
dec

Étkezési kérdések

Változatosabb ételeket, több gyümölcsöt és zöldséget szeretnének a helyi közétkeztetésben, olvasható a legújabb felmérésben. A kerületben 2016 óta két szolgáltató, a helyi Gazdasági Működtetési Központ (GMK), valamint a Kórház- és Menzaétkeztetés Kft. (KEM) végzi a közétkeztetési feladatokat. Bár volt dícséret is, azért még bőven akad tennivaló – derült ki november 29-én a Közétkeztetési Kerekasztal legutóbbi beszélgetésen.