Önkormányzati segély lett a szociális támogatásokból

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

 

Tarpai játszótér

Tarpai játszótér

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy 2014. január 1-jétől önkormányzati segély néven összevonják az önkormányzatok által krízishelyzetben adható három támogatást: az átmeneti és a temetési segélyt, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást.

A jogszabály szerint önkormányzati segélyben elsősorban azokat részesíthetik, akik önmaguk vagy családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, továbbá alkalmanként jelentkező nem várt többletkiadások – betegség, haláleset, elemi kár elhárítása, és gyermekneveléssel összefüggő kiadások – miatt segítségre szorulnak – adta hírül az MTI.

A XV. kerületi képviselő-testület december 18-án alkotta meg új szociális rendeletét, mely az önkormányzati segélyezést is szabályozza. Ennek értelmében 2014. január 1-jétől a rászoruló kérelmező jövedelmétől függően alkalmanként 5000-10000 Ft/fő támogatást kaphat, amennyiben jövedelme nem haladja meg fejenként a 80000, gyermekes családok esetében a 63000 forintot.

A gyermekvédelmi segély egy évben adható összege gyermekenként 54000 forintra emelkedett.

Temetési segélyért azok folyamodhatnak, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 85500 Ft/fő összeget.

Bár nem tartozik az önkormányzati segély körébe, ám fontos, hogy Palota-méltányos közgyógyellátásban részesülhet az, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nagysága nem haladja meg havonta a 99750 forintot, vagy egyedül élők esetében a 142500 forintot.

Az új szociális rendelet az önkormányzat honlapján, a www.bpxv.hu oldal Rendeletek menüpont alatt olvasható.

Comments are closed.