Önkéntes munka a könyvtárban

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az önkéntes munka elősegítésére, önkéntesek toborzására, felkészítésére, az önkénteseket foglalkoztató intézmények felkutatására, a helyi jó példák bemutatására jött létre a XV. kerületi önkéntes központ, amely a Zsókavár Információs Irodában (Zsókavár utca 2.) kapott helyet.

Zsókavár utcai könyvtár/Fotó: XV Média, Vargosz

Zsókavár utcai könyvtár/Fotó: XV Média, Vargosz

Először úgy tervezték, hogy a Zsókavár utcai könyvtárban alakítják ki átmenetileg – a Spirál ház újjáépítéséig – az önkéntes központot, ám ez az elképzelés később módosult. A könyvtár azonban a maga módján így is támogatja az önkéntességet, méghozzá középiskolás diákok foglalkoztatásával – tudtuk meg Tárnyikné Szepessy Zsuzsanna könyvtárvezetőtől.
Mint ismeretes, az érettségi előfeltételévé vált, hogy a középiskolások 50 óra önkéntes munkát végezzenek el a középiskolás évek alatt. A könyvtár ehhez nyújt segítséget. A diákok segíthetnek a könyvtári rendezvények lebonyolításában, közreműködhetnek a kisebbeknek tartott kézműves foglalkozásokon, mesét olvashatnak a kicsiknek vagy segíthetik a könyvtárlátogatókat a számítógép használatában, kezelésében. A diákok az önkéntes munka során házhoz szállíthatják az idős vagy mozgásukban korlátozott könyvtártagoknak a könyveket, CD-ket, DVD-ket, de a klasszikus könyvtárosi feladatokkal is megismerkedhetnek, például rendezhetik a könyvespolcokat.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár több iskolával kötött már együttműködési megállapodást, amelynek köszönhetően az adott intézmény tanulói önkéntes munkára jelentkezhetnek a tagkönyvtárakba. A Zsókavár utcai könyvtárban ősszel kezdi el a munkát az első önkéntes csoport.

Comments are closed.