Október 21-én nem nyitnak ki a kerület óvodái

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A noÁr mozgalom Facebook-oldalán újabb pedagógus-megmozdulást jelentettek be, ami ezúttal kerületünket érinti: nagyjából 400 érintett dolgozó részvételével október 21-én pénteken a kerület egyetlen óvodája sem nyit ki. Az óvodai dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák és inflációkövetővé tegyék, továbbá, hogy visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye.

A pedagógusok kérik a szülők segítségét is, kérésüket változatlanul tesszük közzé:

„Kedves Szülők!
A kerületben működő 3 összevont óvoda (Hétszínvirág Összevont Óvoda, Rákospalotai Összevont Óvoda, Újpalotai Összevont Óvoda) dolgozóinak nevében kérjük, támogassák meg ügyünket, vállaljanak velünk szolidaritást!

Sajnos a kerületi óvodákban dolgozó kollégák is mindennapi megélhetési gondokkal küzdenek az alacsony fizetések miatt, ráadásul sokan kényszerültek hivatásukat feladni a megalázóan alacsony, megélhetésre nem elegendő fizetések miatt. Pedig ez a hivatás, az Önök gyerekeivel való foglalkozás maga a csoda, csak sajnos az ezzel járó felelősség, munka nincs elismerve, megbecsülve, megfizetve. Számos, a megbecsülésünkre, bérrendezésünk változtatására irányuló kezdeményezésben vettünk részt (sztrájkoltunk, tüntettünk, stb): minden módon igyekeztek pedagógusaink, illetve az oktatást, nevelést segítő munkatársak, technikai dolgozók kifejezni, hogy változtatást szeretnének, jobb, emberhez méltóbb fizetésre van szükségük.

Ezen polgári engedetlenséggel szeretnénk elérni, hogy a fizetéseinkben pozitív változás történjen!
Az alábbi okok miatt a kerületi óvodákban dolgozók úgy döntöttek, hogy a figyelemfelkeltésnek az utolsó módjához nyúlnak: polgári engedetlenség keretében szeretnénk felhívni a törvényhozók figyelmét a gyermekekkel dolgozók problémáira. Szeretnénk kiállni azon kollégák mellett is, akik különböző okok miatt (anyagi, megfélemlítés, stb.) nincsenek abban a helyzetben, hogy sztrájkolhassanak, esetleg csatlakozhassanak kezdeményezésünkhöz. 2022. október 21-én a kerület óvodáinak dolgozói nem fogják felvenni a munkát, így intézményeink nem tudnak gyermekeket sem fogadni. A kerület összes tagóvodája zárva lesz.

Reméljük, hogy a kevés szabadságuk terhére mégis szolidaritást tudnak vállalni velünk, és gyermekeik elhelyezését ezen a napon meg tudják oldani, így támogatva ügyünket.

Aki nem dolgozik, ne is egyék – tartja a közmondás. De aki dolgozik, az se egyen? Kérjük Önöket, hogy álljanak ügyünk mellé, támogasson Bennünket oly módon, hogy gyermekeik elhelyezését ezen a napon megpróbálják más módon megoldani!
Bízunk megértésükben, támogatásukban:

a XV. kerületi óvodák dolgozói

A pedagógustüntetések országosan folytatódnak: csütörtökön több tankerületben is demonstrációt szerveznek, pénteken pedig 16:30-tól a Budapesten a Hősök teréről indulva vonulnak el közösen tüntetők a Belügyminisztérium épülete elé.

FOTÓ: Nagy Botond

Comments are closed.