Nyugdíjba vonult, és énekel

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Akad köztünk azért olyan is, akinek nyugdíjba kell vonulnia ahhoz, hogy színpadra merjen állni. Miközben sejtjük, hogy egészen más baráti társaságban énekelni, és megint más kiállni a színpadra, és ott megmutatni, van-e a torkunkban annyi szufla, hogy azzal másokat is boldogítsunk.

Kmecz Béláné Gömöri Mária meglépte ezt a bátor lépést. Kereskedőként élte az életét, nyugdíjba vonulása után pedig rendszeres látogatója lett az egri Dobó Katica Nyugdíjas Egyesületnek. Itt ragadta magával a „buena vista” érzés, és azzal a kifejezett szándékkal kezdett énekelni nosztalgia-csoportos társai előtt, hogy azzal örömet szerezzen másoknak.

Nem lett belőle magyar Susan Boyle, amikor jelentkezett a rákospalotai Csomópont Tehetséggondozó Központ által szervezett Gold Talent-versenyre – ami Heves megyében felkapottabb és népszerűbb, mint máshol. A kicsiny falvak tánccsoportjai mellett számtalan énekes gondolja úgy, hogy kipróbálja magát ebben a műfajban.

Gömöri Mária lett az egri Gold Talent közönségdíjasa. És mint ilyen, Karacs Miklóséktól azt a jutalmat kapta, hogy felléphetett az idősklubok igen jól sikerült júliusi buliján. (A főzésről és a retró divatbemutatóról részletes beszámolót adtunk.) Mária tisztességgel végigénekelte régi magyar slágerekből álló repertoárját, hangja kellemes és tiszta, a hozzáállása pedig példaszerű. Ezt a vele készült rövid beszélgetés illusztrálásával meg is tudjuk mutatni.

A szórakoztatás lenézett, a tehetségkutatás pedig olykor leszólt műfaj, mert valóban vannak vadhajtásai. De azért azt is tudni kell, hogy Wim Wenders amerikai filmrendező is valahogy így akadt rá azokra a koros kubai énekesekre és zenészekre, akik Havannában nyomták a ritmust egy külvárosi könnyűzenei otthonban. Mire a filmesek odaértek, már túljutottak pályájuk csúcsán, Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo és Compay Segundo elfeledve élte életét. És lett aztán a film jóvoltából mégis világhírű.

A dolgok tehát nem olyan egyszerűek, mint azt sokszor elképzeljük. Gömöri Marika nem lesz világhírű, de az, hogy felkészüljön a fellépéseire, előtte sminkeljen és a hangját trenírozza, nagyon fontos feladat számára. Azért mutatjuk be, hogy lássuk, a nyugdíjasnak nem feltétlenül az a dolga, hogy sort álljon az orvosnál, és elvárja, hogy valaki átadja neki a helyet a villamoson. Mindenkinek megvan arra a lehetősége – feltéve, ha egészséges -,  hogy nyugdíjas korba érve ne hagyjon fel az aktív élettel. Lehet ennek eszköze a sport, az utazás, a számítógép vagy az unokák nevelése.

Példánk azt mutatja, hogy kiváló eszköz a boldog pillanatok eléréséhez az éneklés is.

Úgyhogy sok sikert kívánunk Gömöri Máriának, a nyugdíjas rendezvények kedves háttéremberének! (PP, 2017 július)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.