Nyáron is mérgez a szén-monoxid

A fűtési szezon végével csökken valamelyest, de nem szűnik meg teljesen a szén-monoxid mérgezés kialakulásának veszélye. A folyamatosan működő gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid mérgezés kialakulásának kockázata – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Áprilisban összesen húsz esetben riasztották a fővárosi tűzoltókat a mérgező gáz miatt, három felnőtt és egy gyerek szenvedett valamilyen fokú mérgezést.

Az elmúlt évekhez képest szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt a fűtési szezon kitolódott, emiatt a tüzelő-fűtő berendezések fokozott igénybevételnek voltak kitéve. Az eszközök karbantartását célszerű a következő fűtési szezon előtt, még a nyár folyamán betervezni.

Vannak azonban olyan eszközök, amelyek karbantartás hiányában, vagy szabálytalan bekötés esetén a fűtési szezonon kívül is veszélyt jelenhetnek – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, vagy a bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába – olvasható a közleményben.

Comments are closed.