Nyáron jön az újabb nyugdíjemelés

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A kormány 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött az infláció miatt, így összességében 8,9 százalékkal emelkedik a nyugdíj – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón. A szakértő szerint novemberben is szükség lehet egy emelésre.

Gulyás Gergely azt mondta: az év elején a piaci várakozások, illetve magyar és külföldi elemzők adataiból kiindulva határozták meg a nyugdíj emelkedésének 5 százalékos mértékét, azonban a jelenlegi előrejelzések szerint – a Pénzügyminisztérium és a jegybank adataira is tekintettel – a kormány 8,9 százalékos inflációt tart reálisnak. Megjegyezte: ebben sok a bizonytalanság, és a háború kimenetele, hossza növeli bizonytalanságokat.

Hozzátette: a törvény arra kötelezi a kormányt, hogy novemberben kompenzálja a nyugdíjasokat, ha az infláció magasabb, mint a nyugdíjemelés mértéke, azonban úgy gondolták, hogy mivel az eltérés jelentős, mielőbb indokolt és szükséges a nyugdíjasok védelme érdekében már nyáron emelni.

Ezért további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől, a megelőző hónapra vonatkozó nyugdíjjutásokat pedig egy összegben ezzel együtt a nyugdíjasok meg fogják kapni, így január 1-jétől 8,9 százalékos emelkedéssel kell számolni – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: ebből 5 százalékot január elsejétől emeltek a nyugdíjakon, a további 3,9 százalékos emelést pedig visszamenőleg érvényesíti a jelenlegi nyugdíjemeléssel a kormány.

Megfelelőnek tartja a júliusi emelést az egyik nyugdíjszakértő. Farkas András a 24.hu-nak azt mondta: szerinte a júliusi 3,9 százalékos emelés mellett még novemberben is szükség lehet egy újabb, visszamenőleges nyugdíjkorrekcióra. Ezt arra alapozza, hogy a Nemzetközi Valutaalap bő egy héttel ezelőtt már 10,3 százalékos pénzromlást jelzett előre erre az évre, és kedden, Virág Barnabás MNB-alelnök is azt mondta, a jegybanki előrejelzés szerint elérheti, de akár meg is haladhatja a 9 százalékot.

Comments are closed.