Nagy szükség van a közösségépítésre

Március 11-én kerületünkbe látogatott Orbán Viktor miniszterelnök, akivel az XV TV készített interjút. A beszélgetés írásos változatát az alábbiakban olvashatják.

Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök

– Meglehetősen sűrű a programja, az utóbbi időben az ország több pontjára ellátogat. Milyen üzenetet tud átadni egy-egy alkalommal?

– Különböző helyekre különböző okokból megyek el. Például ide azért jöttem, mert régi elkötelezett támogatója vagyok László Tamás polgármesternek. Azokat az embereket különösen sokra kell becsülni, akik akkor csatlakoznak egy közösséghez, amikor az bajban van. Így ismerkedtem meg a polgármester úrral, a bajban találtunk egymásra társként, amiért nagyon hosszú ideig hálás leszek neki. László Tamás nagyon „nehéz” kerületet visz. Egyrészt a Fidesz összetett közösség, nem könnyű kiérdemelni sajátjaink támogatását, másrészt a kerületben nagyon sok minden maradt el az elmúlt 30 talán 40 évben, aminek létre kellet volna jönnie. Ezért itt a közösségépítés különösen nehéz. Olyan helyekre megyek el, ahol folyamatosan érveket kell mondani az embereknek, miért támogassák azt, amit képviselünk.

– Jelentős városrehabilitációt végeznek a kerületben, amelynek egyik eleme az egészségügyi intézmények felújítása. Erre kétmilliárd forintot szán a kerület. Mennyiben illeszkednek ezek a fejlesztések a kormány egészségüggyel kapcsolatos programjába?

– Budapestet a hagyományostól eltérően látom. Általában mindenki egyben látja ezt a várost, én azonban nem. Azt keresem, megvannak-e itt azok a közösségek, amelyek valaha megvoltak mielőtt nagyvárossá alakult. Egy városban, az elmagányosodással szemben, igenis kialakulnak városi közösségek. Az önök kerülete ebből a szempontból sok hiányt szenved. Az egészségügy esetén – mint ahogy a kultúra és a sport esetén is – közösségi együttlétről is beszélhetünk. László Tamással sokat egyeztettünk arról, mit lehetne tenni ezen a területen, láttam is, hogy sok mindent tett, de maradt munka bőségesen a jövőre nézve. Ami az egészségügyet illeti, nem véletlen, hogy ezeket a fejlesztéseket most el tudják végezni, ugyanis ennek az volt az előfeltétele, hogy megszabadítsuk a kerületet minden adósságától. Az adósságátvállalás óriási lehetőség a fővárosi kerületek számára.

– Kerületünk elöregszik, de a sport és más közösségi célú fejlesztések részben azt célozzák, hogy itt tartsák a fiatalokat.

– A fiatalok is szeretnének minőségi életet élni. Fontos, hogy milyen lehetőségeket tudunk teremteni a gyermekeinknek. Ha egy kerület nem tudja ezt megadni, akkor onnan elmehetnek az emberek. Minden tiszteletem az időseké, de az nem jó, ha egy kerület elöregedik, az életkort tekintve egyensúlynak kell lennie minden közösség életében.

Polgármester úr két dolgot „kipréselt” belőlem már korábban, és lassan kormánydöntés is születik ezekből. A volt Észak-Pesti Kórház épületének kapcsán elfogadtam az ő érvelését, miszerint a kerület inkább ki tudja aknázni az épületegyüttesben rejlő lehetőségeket, mint a kormány. Megállapodtunk, hogy szívesen átadjuk a területet az önkormányzatnak, amennyiben meg tudunk egyezni a beruházási programban, amelyet a kormány finanszírozna. A másik a Budai II László Stadion, amelyet igazi közösségi térré kellene fejleszteni. Megállapodtunk abban is, ha ez a kormány marad, akkor a következő években 2-3 milliárd forint erejéig szívesen leszünk partnerei a kerület vezetésének az itt megvalósuló fejlesztésekben.

– Telepből várost, vagyis élhetőbb területet szeretne az önkormányzat létrehozni a lakótelepek fejlesztésével. Meg lehet ezt valósítani a XV. kerületben?

– Támogatjuk, de hogy ezt meg tudják-e valósítani az már az önök lehetősége és felelőssége. Az életemből hosszú éveket lakótelepen éltem, és nekünk is mindig az volt a legfájóbb, hogy nem voltak közösségi tereink. Kifejezetten örülök annak, hogy az elmúlt négy évben az önök polgármestere partnerem volt abban, hogy megtaláljuk azokat a formákat, amelyekkel a legjobban lehet a lakótelepekből lakóközösségeket létrehozni. Ez persze nem helyettesíti a fejlesztést, mert ezek a lakótelepek rendkívül drágák, a fűtés szinte kifizethetetlen, így a közösségépítést össze kell kötni a lakótelepek rehabilitációs programjával. Könnyen lehet, hogy számos új kísérlet valósul itt meg, amelyet országos szintre lehet emelni.

– Bűnelkövetés szempontjából – a menekülő útvonalak miatt – speciális helyzetben van a kerület. A bűnözést térfigyelő kamerák kihelyezésével igyekszik visszaszorítani az önkormányzat. Mennyiben bír jelentőséggel a kerület a bűnmegelőzés szempontból a főváros egészét tekintve?

– Jelentőséggel bír. Jelentős összeget tettünk félre a térfigyelő kamerák telepítésének elősegítésére, hiszen a közösségen kívülről jövő bűnözők ellen ez a legjobb védekezés. Belül meg a közösség tartson rendet a helyi bűnözőkkel szemben, amelyhez a helyi politika lehet a legjobb eszköz.

– Ön szerint mi az, amivel meg lehet szólítani a még bizonytalan választókat?

– Nehéz kérdés, mert nemcsak azt veti fel, hogy mivel, hanem, hogy lehet-e, kell-e megszólítani a bizonytalanokat. Miniszterelnökként az a feladatom, hogy megszólítsam az embereket, és teljesítsem azt, amivel megbíznak, de udvarolni nem kell.

El kell mondani, hogy a közös életünk, a közös sorsunk mindannyiunknak fontos. Ki kell állni az emberek elé, és egyenesen, őszintén, világosan, érthetően beszélni. Ez az, amit tehetünk. Egyébként megfigyeltem, hogy a választásoknál az asszonyok szerepe fontos. Ahol az asszonyok fontosnak tartják, hogy elmenjenek szavazni, ott általában a nagykorú gyerek és az ember is megy.

– Nagy falat a XV. kerület?

– Nagyon nagy. Sokkal „nehezebb” kerület, mint azt bárki gondolná. Annál könnyebb egy kerülettel szót érteni, minél inkább vannak megszervezett közösségei. Ha ez hiányzik, nehezen jutunk el az emberekhez. A kerület néhány közösség esetében erős, de az egész kerületet még nem járja át a közösségépítés szelleme. Ez a városrész az individualizált választókörzetek közé tartozik. Tehát a közösségépítés fontos lenne, amelyre meg is van az igény.

Ezt a közösségteremtést szeretném folytatni miniszterelnökként is, és szeretném László Tamással is folytatni az együttműködést, akiből reményeink szerint parlamenti képviselő lehet ismét. Remélem, lesz egy jó polgármester is, akivel közösen, a felvázolt irányba tudjuk vinni a kerület ügyeit.

Comments are closed.