Nagy lépést tett az olimpia felé Hárspataki Gábor

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az ötkarikás szereplés jogáért kvalifikációs versenysorozaton kell megküzdeniük a karatésoknak. A sportág legjobbjai ezúttal a chilei Santiago de Chilében léptek tatamira. A magyar csapat tagja volt a XV. kerületi Hárspataki Gábor, aki a tornán bronzérmet szerzett.

Az MTK (volt Dynamic) 75 kilogrammos kiválósága, Hárspataki Gábor rögtön sporttörténelmet is írt, hisz ő lett az első magyar karatés, akinek olimpiai kvalifikációs versenyen sikerült az éremszerzés. Hogy ez mennyire nehéz volt, azt bizonyítja, hogy súlycsoportjában hetvenkilencen indultak. A versenyzőnk azonban nem ijedt meg a sok riválistól, hanem mérkőzésről mérkőzésre koncentrálva haladt előre a megmérettetésen.

Fotó: Karate Szövetség

Fotó: Karate Szövetség

Az első körben egy amerikai sportolót, majd sorrendben egy japán, egy kanadai és egy török karatést győzött le. Az elődöntőben azonban bírói döntéssel alulmaradt jordán ellenfelével szemben, így csak a bronzéremért léphetett tatamira. Gábor azonban profi módon összekapta magát és a bronzérmet nem engedte ki a kezéből. Spanyol ellenfelét végül 2-1-re legyőzte.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat október közepén a két év múlva sorra kerülő ötkarikás nyári játékok helyszínén, Tokióban folytatódik. A karatesport 2020-ban Tokióban története során első ízben mutatkozhat be az olimpiai programban. Az ötkarikás szereplés jogáért az elkövetkezendő két évben rendkívül nagy csata várható.

Comments are closed.