Minden idők

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Minden idők legnagyobb vakcinaszállítmánya érkezik, harsogja a propagandamédia. Több mint egy éve ez van, amióta elkezdődött a járvány. Mindig csak győzünk, mindenből a legnagyobb, a legjobb a miénk, magyaroké. Csak közben rengeteg a halottunk. De nem számít, a kormány nevében beszélők nem kívánnak részvétet, mert az a gyöngeség jele. Ehelyett minden nap kilenc és tíz körül „közzéteszik” a napi halálozások számát, meg hogy mennyi volt előző nap a fertőzött, hányan gyógyultak meg, hány vakcinát adtak be.

Valahol, valakik, valakiket mindig megmentenek. Tele van az ország hősökkel. Miközben mindent (fertőzés, halálozás, gyógyulás és oltás) propagandára használnak. A vakcinák körüli zűrzavarral a bizonytalanságot fokozzák. Oltakozzunk, biztatják szegény Manci nénit, az internet ördöngös felhasználóját, gyorsan regisztráljon az ilyen-olyan honlapon. Aztán kiderül, hogy a honlap rendszeresen össze szokott omlani, mert sokan használják. Nem lenne semmi baj, ha ezt őszintén elmondanák. Helyette azt harsogják, hogy terheléses támadás érte őket.

Ott van aztán az oltáskártya. Valaki mondjon már ezzel kapocsolatban egy árva érvényes megállapítást. Olyat, ami úgy is van.

Pihenjünk. Találkoztunk a napokban a polgármester asszonnyal. Már másodszor maradt el a majális. Erről kérdeztük Cserdiné Németh Angélát. A járvány nyavalya-részleteibe már bele se mentünk. Mindenkinek a könyökén jött volna ki.

Nem vagyunk virológusok, nem értünk a vakcinákhoz. Gondunk változatlanul annyi, hogy nem mondják meg, hol van pontosan a fertőzés. Egy-egy városban, kerületben hány fertőzött van (de persze kezdettől fogva nem tesztelnek, akkor meg honnan is tudnák?), hányan haltak meg, pontosan hová ne menjünk, mit kerüljünk el. Ehelyett azt ismételgetik, hogy már ennyi meg ennyi millió beoltottunk van. Hát persze, választásokat akarnak vele nyerni. Mintha nem az lenne a kormány dolga, hogy oltasson?! Szembeállítják a holtak számával az oltásos milliókat, mintha ez megmagyarázná a halálozások irgalmatlanul magas voltát. Számokkal verik a fejünket minden percben, amivel dezorientálnak. Ha reggelente azt mondanák, hogy világszerte ennyi meg ennyi fertőzött halt meg, azzal ugyanúgy nem tudnánk a családtagjainkat megvédeni a konkrét veszélytől. Kétségbeejtő ez a számháború. Családtagjaink, ismerőseink és barátaink konkrétan halnak meg, kitörölhetjük a fenekünket a csudálatos számokat tartalmazó kormányközleményekkel.

Közben a részvétnek nyoma nincs. De annak igazolására, hogy melyik vakcina a jobb, még táblázatot is fabrikáltak. Amelynek hibáira maga Karikó Katalin is felhívja a figyelmet. Bombázzák a közvéleményt kamu hírekkel és nyilvánvaló hazugságokkal, s közben telefonálni kezdenek az embereknek: hogy mószerolják Gyurcsányt és az „oltásellenes baloldalt”. Miközben egyre többen kapják meg az első oltást.

Minél több oltást adnak be, annál inkább oltásellenesebb az ellenzék, ugye. Miféle kommunikáció ez, tessék mondani. Miért néznek mindenkit hülyének?

Aztán a nyitás. Egymás nyakában lógnak a fiatalok a belváros bulihelyein, Orbán Viktor előzőleg sörözésre buzdít. Elhiteti a bezárt néppel, hogy eljött a szabadság, vége a karanténnak, ereszd el a hajamat. Abszolút nem vagyunk betojva a vírustól, de nem arról volt szó, hogy a fiatalok ne találkozzanak a nagyszüleikkel? Nehogy megfertőzzék őket. Hogy lehet mindazt a sarokba hajítani, amiért egy éven át küzdött az ország?

Apropó minden idők. Ez ugyanolyan közhely, mint mikor a futballista „történelmet ír”. De nálunk a színész is történelmet ír az igénytelen oldalakon, és mindenki, aki valamilyen szokatlan sikert ér el, szintén történelmet szokott írni. Mekkora marhaság már ez. A történelmet a történészek írják, a politikusok maximum a sületlenségeket szajkózzák. Ennek része a minden idők túlzása is. Égnek áll tőle a hajunk. Úgyhogy pihenjünk. Ajánljuk minden idők „legfülbemászóbb” dallamai közül például ezt.

Több kormányzást szeretnénk a kifosztás helyett, ennyi az egész. Most az ország a totálkáosz napjait éli, a kormányfő ingyenparkolást és teraszos sörözést rendel el, meg iskolanyitást, de kontaktkutatás és tesztelés változatlanul nincs. Hát akkor hogyan akarják – nem megszüntetni, hanem csak fékezni – a járványt? Úgy, hogy közben a haveroknak kijátsszák a milliárdokat? Hogy miközben otthon lapítunk, s azon vagyunk, hogy családunkat megóvjuk, szétrabolják a fejünk fölött az országot, és alapítványokba terelik az állami vagyont? De nem menjünk tüntetni, ugyebár, mert veszélyhelyzet van. De hát már 2015 óta veszélyhelyzet van, hiszen megtámadták a hazát a migráncsok. Milliárdos költségből kellett csirkeháló-kerítést építeni ellenük. És most, amikor minden idők legtöbb vakcinája érkezik, és a politika azt közvetíti, hogy soha a történelem során nem volt még ilyen jó járványvédekezésünk, eszement módon elkezdünk lazítani, könnyíteni, mert a haverok szállodáit nyárra meg kell tölteni, a haverok kempingjeiben is csak el kellene sózni két hónap múlva a sült keszeget, és a haverok színházait, éttermeit is meg kell tölteni vendégekkel, ugyebár. Közben el lehet adni az országot a kínaiaknak, le lehet feküdni az oroszoknak, lehet mószerolni a gonosz Brüsszelt, helyette türkmén, kirgiz, kazah kapcsolatokkal lehet kecsegtetni. Közben Orbán Viktor Anyák napja alkalmából szagolgatja a tulipánt a Facebook-on. A tulipánt, melynek se szaga, se illata nincsen. Gratulálunk.

Ömlik ránk a hülyeség (Matolcsy György kis oroszlánoknak képzel bennünket és olyan csacskaságokat beszél, hogy az ember félve nyúl a zsebébe a forintjaiért). Úgy érezzük, rohanunk valami összeütközés felé, amelyben szeretteinknek még kevesebb esélyük lesz a talpon maradásra, mint most, amikor már a kormányzati kamukkal szemben is védtelenek vagyunk. Szeretnénk nyugalomban élni, jókat enni, süttetni magunkat a tavaszi verőfényben, gyönyörködni az almafa és a cseresznye virágjaiban. Nem szeretnénk ezt a sok disznóságot, ami most körülvesz bennünket. Nem akarunk minden időkben élni. Ebben az egyben szeretnénk létezni, amiben most vagyunk. (PP, Rab László, 2021. április 28. – A bejegyzés saját virágos felvételeinket tartalmazza. A blog elérhető a Youtube-on, az Instagram-on és a Facebook-on is. Négyéves a Periszkóp Palotán.)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.