Megújulnak a kerületi sportpályák

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Szeptember végéig még a régi testület dolgozik

A választások utáni első ülését tartotta a XV. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete június 27-én.

Ünnepi hangulatban kezdődött az esemény, a köztisztviselők napja alkalmából a polgármester és a jegyző kitüntetéseket, jutalmakat, okleveleket adtak át saját kollégáiknak, akik élen jártak az elmúlt időszakban a kerület, az itt élők szolgálatában. Ez után kezdődött meg a testületi munka. A testület összetétele nem változott, hiszen szeptember végéig szól a megbízatásuk. Húsz napirendipontot tárgyaltak, hagytak jóvá, majd zárt üléssel fejezték be a munkát.
Több képviselő megköszönte a választásban közreműködőknek a munkát, a választóknak a voksokat, a bizalmat. Az első napirendi pont a kerületi költségvetésről szóló rendelet módosítása volt. Ez számos adatot tartalmazott, de a képviselőket leginkább a polgármesternek szánt jutalom kérdése foglalkoztatta. A fideszesek az időzítést kifogásolták. A Mindenki a Tizenötödikért frakció tagjai pedig Cserdiné Németh Angéla munkáját emelték ki: bizonyított, az elmúlt 5 év során egyetlenegyszer sem vett fel jutalmat, meg is szavazták a bruttó 7,8 milliós elismerést.
Egyebek mellett jóváhagyták a kerületi önkormányzati óvodák 2024-2025-re vonatkozó nevelési tervét, Naszekné Ladola Erikának újabb öt évre bizalmat szavazott a testület az Egyesített Bölcsődék intézményvezetőjeként. Szóba került a kerületben található műfüves pályák sorsa. Felújításra szorulnak, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) egy pályázat keretében felújítana 4 pályát. Ennek költsége 100 milliós tétel, azonban az önkormányzatnak csupán 10 százalékos önerőt kell hozzá biztosítani. Ugyancsak sporttéma: a Szántóföld Sportcentrumban és a Vasgolyó Sportcentrumban lévő labdarúgópályák jelenleg nem hitelesíthetőek a Budapest-bajnokság 1. osztályában szervezett mérkőzések megtartására. Az MLSZ szabályzata szerint ebben az osztályban legalább 50 férőhelyes ülőhellyel kell rendelkeznie a sportlétesítménynek. Az önkormányzat hozzájárul ahhoz, hogy a REAC Sport Kft. a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő két sportcentrumra pályázatot nyújtson be az MLSZ-hez 100-100 férőhelyes nézőtér kialakítására. A szövetség a pályázatot elfogadta, a TAO-keretből bruttó 50,6 millió forintot biztosít a munkálatokra.
Az ülést követően Tóth Imre alpolgármester, a Mindenki a Tizenötödikért frakció vezetője sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy azért kell időnként módosítani az önkormányzati költségvetést, mivel a vállalásokat teljesíteni kell, ez ad alapot arra, hogy a fejlesztések, beruházások megvalósíthatók legyenek. Örült a sportpályázatoknak, mert így lehetőség nyílik a műfüves pályák felújítására. Ezek napközben az iskolai testnevelést szolgálják, délután 4 órától az egyesületek munkáját segítik, illetve a szabadidősportot szolgálják. A következő 10-15 évre minőségi változást biztosít a felújításuk. A másik is fontos téma: a fedett nézőterek építése a Szántóföld és a Vasgolyó Sportcentrumban. Azt viszont nem értette, hogy a mobil létesítmények 180 napig építésiengedély-mentesek, a 181-diktől pedig már nem. „Megoldjuk, mivel hosszú távon gondolkodunk a létesítményekben. Ingatlanelidegenítésről volt még szó az ülésen, ezt is támogatta a testület. Korábbi döntés volt, hogy a Kossuth szobor környékén a területet felújítjuk. Lényegében egy rákospalotai központ megépítésére bólintottak rá a képviselők.”

Fekete Sándor

Comments are closed.