Megújul a Wesselényi utcai kispiac

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Újabb rekonstrukcióról tudunk beszámolni: ezúttal a Wesselényi utcai őstermelői piac felújítása vette kezdetét. De nemcsak a piac, hanem a környezete is megújul, még idén új köntösbe öltözik a Wesselényi utca – Rákos út – Dessewffy utca által határolt kis közterület, valamint szebb és esztétikusabb lesz a Wesselényi utcának a Vásárcsarnokig tartó szakasza is.

Fotók: XV. Média / Nagy Botond

A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán még 2016-ban 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a kerület Rákospalota két helyszínének a megújítására. Az egyik felújítandó rész a szakrendelő előtti közterület, a másik pedig a Wesselényi utca – Rákos út – Dessewffy utca által határolt kis tér lett volna. A megállapodás azonban az előző városvezetés miatt nem tudott megvalósulni, a határidőket és a pályázat tartalmát is többször módosították. A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat 2020 októberében pontot tett a történet végére, így elindulhatott végre a közbeszerzés, melyet a PENTA Kft. nyert meg. A munkálatok július 22-én kezdődtek, és remélhetőleg őszre el is készül a Rákos út új gyöngyszeme, a felújított köztér és a megújult piac.

Gy. Németh Erzsébet

– A Fővárosi Önkormányzat számára fontos a kerületekkel való kapcsolatok erősítése – mondta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, aki július 22-én többedmagával részt vett a beruházás nyitóeseményén. – A XV. kerületben pedig köztudottan fontos a helyi identitás erősítése, éppen ezért esett a választásunk a piac fejlesztésére, amely eddig is és remélhetőleg a jövőben is őstermelőknek ad majd otthont. De ezzel a pályázattal nemcsak egy eddigieknél esztétikusabb környezet kialakítására törekszünk, hanem a helyi társadalmi kohézió és a lokálpatriotizmus erősítésére is. Megpróbálunk a jövőben kulturális eseményeket is idehozni, többek között a helyi fiatal művészek számára egy alkotóhét szervezését is biztosítani fogjuk.

A Fővárosi Önkormányzat által biztosított 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból elsőként a Wesselényi utcai piac újul majd meg.

Szakály Kiss Csilla

– Az utcai őstermelői piacot lebontják – tudtuk meg Szakály Kiss Csillától, a Csapi-XV Kft. ügyvezető igazgatójától –, az új piac pedig a jelenlegi vásárcsarnok előtti területen lesz kialakítva. Itt a Hunyadi téri csarnokhoz hasonló, esztétikus kinyitható vászontetővel és asztallal ellátott elárusítópultok lesznek kialakítva, ahol ismét egymásra találhatnak majd az őstermelők és a vásárlók. Az új, szebb környezet, remélhetőleg, mindenki számára vonzóbbá teszi majd a piacot.

Ezzel párhuzamosan a Wesselényi utca – Dessewffy utca sarkán levő kis tér is parkosítva lesz. Az ott álló, kihasználatlan bódékat lebontják (az órás helyére egy 3×5 méteres modern pavilon épül), és a teret fákkal, bokrokkal, virágokkal ültetik be. Ugyanez vár a Wesselényi utca piac felőli oldalára is, ahol a járda új burkolatot kap, padokat, ivókutat helyeznek el, és ide is növényeket ültetnek. Figyelni fognak az autósokra is, akik számára parkolóhelyeket alakítanak ki, illetve a csarnok közelében egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolót is létesítenek.

– A 2016-os komplex terveinkből az előző fővárosi vezetés halogató politikája miatt ennyi tud megvalósulni – mondta Cserdiné Németh Angéla –, de szerettünk volna sok mindent beletenni a projektbe. A legfontosabb, hogy egy eddig elhanyagolt területen kulturált közterületet fogunk kialakítani, amely a későbbiekben kulturális és közösségi eseményeknek is kedvelt helyszíne lehet.

Comments are closed.