Megkoszorúzták a lokálpatrióták Kun Zsuzsa emléktábláját

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Dr. Németh Péter

A tánc világnapján koszorúkat helyeztek el a Lokálpatrióták a XV. Kerületért Egyesület tagjai és az önkormányzat képviselői az egykor az Eötvös utcában lakó Kun Zsuzsa Kossuth-díjas balettművész, balettmester emléktáblájánál. „Kun Zsuzsa már pályafutása kezdetén nagy reményekkel induló, kiemelkedően tehetséges rákospalotai fiatalként az évtizedek során idehaza és világszerte egyaránt elismert és tisztelt balettművész lett – mondta április 29-én, szombaton az Eötvös utca 17 falán elhelyezett emléktábla előtt Dr. Németh Péter a lokálpatrióták képviseletében. – Olyan különleges alkotóművész volt, aki önmagát is színész-táncosként határozta meg. Máig tündököl ez a csodálatos életmű, és biztos vagyok benne, hogy még sokáig megőrizzük szívünkben Kun Zsuzsa emlékét.

Cserdiné Németh Angéla koszorúzott az önkormányzat nevében

Az önkormányzat koszorúját Cserdiné Németh Angéla polgármester és Tóth Veronika alpolgármester helyezte el a 2018-ban elhunyt művész emléktáblájánál, jelen volt a megemlékezésen Hajdu László egykori országgyűlési képviselő és polgármester, részt vett az eseményen Solymosi Tamás, az Operaház balettigazgatója, illetve Kazinczy Eszter, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára.

Többen egy-egy szál virággal emlékeztek a nagy hatású balettművészre.

Kun Zsuzsa a Liszt Ferenc-díj és Kossuth-díj mellett Érdemes Művész, Kiváló Művész és a Budapestért Díj tulajdonosa volt. Megkapta a Táncművész Szövetség életműdíját, az Állami Operaház Mesterművésze címet, amely a Nemzet Színésze cím mintájára született. Ezen felül örökös tagja volt a Halhatatlanok Társulatának, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést a köztársasági elnöktől. Szintén 2013-ban adományozta a díszpolgári címet a XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata a balettművésznek.

Az ünnepelt balerina számos elismerést aratott külföldön is. Ezek közül kettő különösen kedves volt számára; az egyik az a finn Lovagkereszt, amelyet az egykori köztársasági elnök, Urho Kekkonen adományozott neki, a másik pedig a párizsi Kritikusok Díja. Élete egyik csúcspontján azt kérdezte tőle valaki: „Te mindent megkaptál már, mit akarsz még?!” Kun Zsuzsa lakonikusan válaszolt: „Táncolni!” (A művészről itt emlékeztünk meg részletesen.) (Fotók: Gordon Eszter/Csokonai Nonprofit Kft.)

Comments are closed.