Tag: koszorúzás

30
ápr

Megkoszorúzták a lokálpatrióták Kun Zsuzsa emléktábláját

A tánc világnapján koszorúkat helyeztek el a Lokálpatrióták a XV. Kerületért Egyesület tagjai és az önkormányzat képviselői az egykor az Eötvös utcában lakó Kun Zsuzsa Kossuth-díjas balettművész, balettmester emléktáblájánál. „Kun Zsuzsa már pályafutása kezdetén nagy reményekkel induló, kiemelkedően tehetséges rákospalotai fiatalként az évtizedek során idehaza és világszerte egyaránt elismert és tisztelt balettművész lett – mondta április 29-én, szombaton az Eötvös

Read more

7
okt

Tisztelgés a mártírok emléke előtt

Az október 6-i aradi vértanúkra és a szintén kivégzett első magyar miniszterelnökre emlékezett a kerület. Az esemény helyszíne az idén húszesztendős rákospalotai Batthyány Emlékkert volt. Az 1849-es szabadságharc leverése után október 6. a magyar történelem egyik legszomorúbb napja lett. A magyar kormány ezt átérezve 2001-ben Nemzeti Gyásznappá nyilvánította Batthyány Lajos első magyar miniszterelnök és a 13 magyar tábornok kivégzésének napját.

Read more

24
jan

Bauer Sándor üzenete

1969. január 20-án egy 17 esztendős fiatalember, Bauer Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén gyufával meggyújtotta a testére tekert, benzinnel átitatott gézt. A szovjet megszállás ellen tiltakozó fiatalember lángoló testét eloltották, de az eset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy január 28-án a Központi Honvéd kórházban elhunyt. A mártírt szűk körben és szigorú rendőri őrizet mellett a Rákospalotai Köztemetőben temették el, de amíg néhány nappal korábban Prágában a hasonló módon tiltakozó Jan Palach-ot nyolcszázezren búcsúztatták, addig Bauert mindössze 17-en kísérték utolsó útjára. Az 1969-ben végrehajtott áldozat évtizedeken át értelmetlen halálnak tűnt. Az esetről hallgatni kellett, aki megpróbált rá emlékezni, azt bebörtönözték. Szerencsére az 52 évvel ezelőtti tettet ma már rangjához méltó módon kezelik, és rendszeresen megemlékeznek róla.  Az áldozat helyén, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén emléktáblát, Bauer Sándor születése helyszínén, a józsefvárosi Mátyás téren pedig szobrot avattak, és utcát is neveztek el róla. A rákospalotai sírnál pedig 2005-től váltak rendszeressé a megemlékezések. Idén a pandémia miatt csak szűk körben zajlott, a sírnál dr. Matlák Gábor alpolgármester mondott beszédet.

7
okt

A vértanúkra emlékeztünk

Az 1848/49-es szabadságharc leverése óta a magyar történelem egyik legfájóbb emléke október 6-a.

5
jún

Határon túl mutató ünnep

Nemzeti összetartozás napjaként ünnepeljük 2010 óta június 4-ét. A trianoni békeszerződést idén 95 éve írták alá.