Megduplázhatja vébéaranyát

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Rómában rendezték 1994-ben a vízilabda-világbajnokságot, melynek egyik nagy kérdése az volt, hogy a női szakágban képes lesz-e valaki a verhetetlennek hitt hollandokat megállítani. Ez Európában először nekünk, magyaroknak sikerült, az 1991-es athéni Európa-bajnokságon. Az akkori hollandverő csapatnak a Rákospalotán élő Szalkay Orsolya volt a kapusa.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Azzal, hogy egyszer már meg tudtuk verni a hollandokat, a ’94-es vébére is esélyesként utazhattunk ki. Pechünkre azonban már a csoportban megkaptuk őket, ahol a figyelmetlenségeink miatt 11–9-es vereséget szenvedtünk tőlük. Csoportmásodikként jutottunk tovább, az elődöntőben pedig a házigazda olaszokat kaptuk, akik hazai pályán nagyon szerettek volna döntőt játszani – mesélte Szalkay Orsolya.
Hogy nem így lett, abban nagy szerepe volt Orsinak, aki „lehúzta a rolót” az olasz játékosok előtt. A csapat jó védekezése nemcsak döntőt, hanem világbajnoki aranyérmet ért, a fináléban ugyanis sikerült visszavágni a hollandoknak, akiket 7–5-re vertek Orsiék.
Nagyon jó korban voltunk, hiszen 25-26 évesen utaztunk ki. Minden klappolt a vébén, és kiváló volt a taktikánk is. Jó volt részese lenni annak a diadalnak – mondta a sportoló.
Szalkay Orsolya pályafutása során nyert világ- és Európa-bajnoki címet is, olimpián azonban nem szerepelhetett, hisz a női póló csak 2000 óta része az ötkarikás programnak. A sportágtól azonban nem szakadt el, ideje nagy részét ma is a medence közelében tölti. Egyrészt édesanyaként, hisz a lánya, Vanda és a fia, Zalán egyaránt vízilabdázó lett. Másrészt, mert maga is aktív maradt, olyannyira, hogy mind a mai napig tagja az OB I./B-ben szereplő BVSC-Zugló második csapatának.
– Masters korosztályban támogatás híján nehezebb világversenyekre kijutni. Nekünk is csak egyszer sikerült, négy éve, amikor a Masters Eb-t sikerült is megnyernünk, ám azóta nem adatott meg újabb szereplés. Most azonban gőzerővel készülünk a budapesti vébére, amelyen szeretnénk örömet szerezni a szurkolóknak – mondta Szalkay Orsolya.
Az augusztus 14–20. közötti Masters Világbajnokságon női vízilabdában rekordnak számító 18 csapat nevezett. Köztük az egyik legerősebb a magyar lesz, köztük az elnyűhetetlen Szalkay Orsolya. Érdemes lesz tehát augusztusban is kilátogatni a Hajós Alfréd Sportuszodába, ahol egy XV. kerületi sportolónak is szurkolhatunk. A Masters Világbajnokság vízilabda-mérkőzéseire ingyenes lesz a belépés, ám a szurkolás regisztrációhoz kötött. Regisztrálni pedig augusztus 1-jétől lehet majd.

Comments are closed.