Malackaraj, macskajaj

A szilveszteri és az újévi hiedelmek célja közös; a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét varázsoljanak. Ezért együnk például lencsét vagy babot újévkor. Amire viszont figyelni kell, az elkészült ételnek pontban éjfélkor kell az asztalra kerülnie. A malac – mivel kitúrja a szerencsét, sőt, még kunkori farkát is meg lehet markolni – szintén szerencsét hoz – olvasható a korkep.sk oldalon.
Tilos viszont lábas jószágot fogyasztani, mint ahogy mosni és teregetni is (ez valaki halálát hozza), szemetet kivinni (kiöntjük a szerencsét), kölcsönkérni vagy kölcsönadni bármit is.F

Ha újév napján az első látogatónk nőnemű, az szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőként, az éppen az ellenkezőjéhez vezet.
Rendkívül fontos, hogy újév napján ne veszekedjünk, tartózkodjunk a viszálykodástól, perpatvartól, különben az egész évet veszekedéssel fogjuk tölteni. Alapvetően igaz, hogy amit január 1-jén teszünk, az jellemzi majd az egész évünket.
Évszázados hagyománya van a szilveszteri mulatságnak, az óév zajos búcsúztatásának. Az ünneplés együtt jár az – esetenként túlzott – alkoholfogyasztással, az pedig a másnapossággal. Ennek kezelésére is sokféle praktika létezik. A legjobb, ha bulizás közben az alkohol mellett sok-sok vizet iszunk. Ha ezt elmulasztottuk, akkor másnap pótoljuk. Jöhet gyümölcslé, izotóniás sportital is, a sört, bort viszont kerüljük, hogy legyen ideje a szervezetnek a méregtelenítésre. Ételünk legyen kímélő és vitaminban gazdag, aludjunk, pihenjünk sokat, és fogadjuk meg, hogy jövő szilveszterkor kevesebbet iszunk.

Comments are closed.