Magyarokat menekítettek ki Kijevből

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Már biztonságban vannak azok a magyarok, akiket az ostromlott ukrán fővárosból menekítettek ki – ezt Szijjártó Péter jelentette be. A mentőakciót a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezte. Közben tízezrek érkeztek Magyarországra Ukrajnából. Kerületünk is segít a menekülteken.

Összesen 35 embert menekítettek ki az orosz hadsereg ostromolta ukrán fővárosból. Szijjártó Péter Facebook-oldalán jelentette be, hogy mindannyian biztonságban megérkeztek Ungvárra, onnan folytatják útjukat Magyarországra. A nagykövetség dolgozóit, diplomatákat és családtagjaikat, köztük gyerekeket menekítettek ki, ők 24-en voltak. Rajtuk kívül az MTVA két tudósítóját és két civilt is biztonságos helyre szállítottak. Emellett az EBESZ és az Európa Tanács hát munkatársának is segítettek abban, hogy biztonságban kijussanak a fővárosból.

Tízezrek érkeztek

Közben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy február 24-e óta több, mint 71 ezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából. A rendőrság tájékoztatása szerint minden, Ukrajnával közös határátkelőt teljes kapacitással működtetnek. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság három, határmenti megyében is segít az Ukrajnából érkezőknek. A biztosított szálláshelyekre szállítják őket, ahol ellátást is kapnak.

Rendőrök segítenek a menekülteknek

Az ENSZ szerint már 300 ezren menekülhettek el a háború elől. A hvg.hu beszámolja szerint ugyanakkor a szervezet azzal is számol, hogy a menekültek száma elérheti az ötmilliót is.

Kerületünk és a főváros is segít

Ahogy arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat is minden lehetséges eszközzel segít a menekülteken, már készítik elő a befogadóhelyeket. Cserdiné Németh Angéla polgármester Facebook-oldalán jelezte: a XV. kerület is segít a menekültek ellátásában.

Folyamatosak a harcok

Közben az orosz hadsereg folyamatosan támadja Kijevet, azonban a beszámolók szerint érdemben nem tudtak előre törni. Az ukrán elnök szerint lakóházak és még az óvodák is célpontjaik az oroszoknak. Zelenszkij szerint olyan városrészeket támadtak, ahol sosem voltak katonai létesítmények. Az oroszok eltaláltak egy nukleárishulladék-tárolót, de a hírek szerint a tárolók nem sérültek meg, a sugárzás szintje nem éri el az egészségre káros értéket.

Az ukrán-orosz határhoz közeli Harkivba viszont benyomultak az orosz katonák. Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa és stratégiailag fontos Oroszországnak. Három napon keresztül tudták feltartóztatni az orosz katonákat az ukránok, vasárnap azonban megtört a védelmük.

Comments are closed.