Ukrán zászló a kerületi városházán

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A kerület vezetői és a helyi baloldali képviselők szolidaritásból tűzték ki az ukrán zászlót február 26-án a XV. kerületi polgármesteri hivatal épületére.

Az eseményen Matlák Gábor azt mondta: agresszió folyik, a második világháború óta először van háború Európában. „Nem polgár-, nem proxy háború, hanem az egyik szuverén ország támadta meg a másikat. Hazugság, hogy a nácik ellen folyik a harc, Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt hazudja” – mondta a társadalmi megbízatású alpolgármester.

Hozzátette: egy kijevi panelházba becsapódott egy rakéta, az épület több emelete kiégett. „Ez a háború az ukrán lakosság ellen folyik, az ukrán nép által szabad és tiszta választás útján megszavazott vezetők likvidálásáról, Ukrajna elnyomásáról. Hisszük, hogy minden tisztességes európainak itt van a helye, emiatt döntött úgy a XV. kerületi önkormányzat, hogy szolidaritásból az ukrán nemzeti zászló is lobogjon a polgármesteri hivatal épületén” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Segítenek a menekülteknek

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a Fővárosi Önkormányzat készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását.

Közleményükben azt írják: szinte azonnal kétezer menekülő embernek tudnak szállást és ellátást biztosítani. A budapesti pályaudvarokon már többen kértek segítséget az önkormányzat oda irányított munkatársaitól, az ő elhelyezésük és ellátásuk folyamatban van. Mint írták: a háború elől menekülő emberek ellátására való felkészülés kedd óta intenzív fokozatba kapcsolt, erről a főpolgármester tájékoztatta a belügyminisztert, felvették a kapcsolatot a kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel is.

A fővárosi operatív törzs a főpolgármester vezetésével több fontos feladatot is adott a főváros intézményeinek és cégeinek.  Egyrészt biztosítaniuk kell az összes, erre a célra használható szálláshelyet, beleértve a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat is. Emellett az ellátásról is gondoskodni kell. Szükség esetén pedig a fővárosi cégek tulajdonában lévő üdülőket is használhatják erre a célra. Naponta három étkezést kell biztosítani az érkezőknek. Ezzel párhuzamosan segíteni kell a háború elől menekülő emberek fogadását és irányítását a közlekedési csomópontokon.

A Fővárosi Önkormányzat felkészült arra is, hogy koordinálja a humanitárius segítségnyújtás különböző formáit, budapesti polgárok részéről az elmúlt napokban is sok felajánlás érkezett. A Fővárosi Önkormányzat munkatársai kapcsolatban állnak a magyar-ukrán határszakaszon dolgozó, humanitárius segítségnyújtást végző civil szervezetekkel.

Kijev ostrom alatt

Ma hajnalban egyszerre több irányból támadták az ukrán fővárost – számolt be róla a 24.hu. Korábban többször is rakétákkal lőtték Kijevet. A tudósítások szerint heves harcok folynak a város utcáin. Az egyik rakéta egy toronyházat talált el. A becsapódás három emeleten okozott károkat, több lakás semmisült meg.

A karpatalja.ma oldal beszámolója szerint két kárpátaljai katona halt meg Ukrajna védelme közben. A 22 éves Bilak Vaszil és a 29 éves Kis Sándor.

Mától bárki segíthet. Mostantól ugyanis él a 1357-es adományvonal – közölte a magyar kormány. Hívásonként 500 forinttal lehet támogatni a Híd Kárpátaljáért összefogást.

Comments are closed.