Magyar sakk: a királynők előtt tisztelgünk!

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A nők az élet számos területén meghatározó szerepet játszanak, nem kivétel ez alól a sakkjáték története sem. Hazánkban a fekete-fehér játékot 1200 körül III. Béla fia, Imre király felesége, Aragóniai Kostancia spanyol udvartartása honosította meg. Még a sakkozók közül is csak kevesek tudják, hogy az első nevesített magyar sakkozók is nő volt, méghozzá Mátyás király felesége, Beatrix királyné, aki 1479-ben a visegrádi várban sokat játszott Ulászló cseh királlyal. Mátyás ilyenkor rendre meghagyta az udvartaratásnak, semmivel ne merészeljék zavarni Beatrix királyné sakkozását.

Az 1600-as évek végén a legjobb magyar sakkjátékosnak Bethlen Katalin erdélyi fejedelemasszonyt tartották, aki Apafi Mihály erdélyi fejedelem hitvese volt.

De Mária Terézia királynő is sokat tett a magyar sakkozásért azzal, hogy addig noszogatta Kempelen Farkast, kedvenc udvari tanácsadóját, magyar feltalálót és mechanikust, amíg a férfi el nem készítette és 1770-ben be nem mutatta a Törököt, a később teljes Európát és Észak – Amerikát meghódító sakkautomatát.

A nemzetközi női versenysakk kezdete a 19. század végére tehető, de 1926-ig alig rendeztek ilyen versenyeket.

Faragó Klára és Guga Gabriella képviselte a magyar színeket, és mindketten a holtversenyes 4-6. helyen végeztek. Faragó Klára a két világháború között a legnevesebb női versenyzőnk volt, 1936-ban a semmeringeni versenyen tizedik lett. 1937-ben játszhatott a női világbajnoki tornán, teljesítményével a holtversenyes 10-16. helyezést könyvelhette. A negyvenes évek elején új üstökös tört be a játékba: ekkor kezdett ismert lenni Lángos Józsa, aki hamarosan a magyar női mezőny legerősebbje lett.

Bár a Záray Márta-Vámosi János táncdalénekes duó és házaspár hölgy tagja az élet más területén lett igazán ismert, de meg kell említenünk, hogy Záray versenyszerűen sakkozott és játéktudása olyan kifinomult volt, hogy a magyar bajnokságban is indulhatott.

Karakas Éva, született Fürst Éva négy és fél évtizeden keresztül nagyon aktív és eredményes játékos volt, olimpián egyszer negyedik, kétszer hatodik helyen végzett a válogatottal. A televízióban 1966. és 1983. között háromszor is vezetett népszerű sakksorozatot.

A 20. század második felének első évtizedeinek legerősebb sakkozónője Ivánka Mária, hétszeres olimpikonunk volt. Három gyermek boldog édesanyjaként egyedülálló a teljesítménye a nemzetközi sakkélet élvonalában.

Sok sakksikert ért el Verőci Zsuzsa is. Világbajnokjelölt volt, 1966-tól tíz ötkarikás játékon is játszottm és a mai napig sakkszakiró.

A következő kiemelkedő tudású játékosnőnk Mádl Ildikó. Sakkpályafutása a Polgár lányok árnyékában telt, 1984 és 2014 között tizennégy (!) sakkolimpián képviselte hazánkat. A három Polgár lány, Zsuzsa, Zsófia és Judit mellett negyedik tagja volt az 1988-ban Szalonikiben és az 1990-ben Újvidéken megtartott olimpiákon aranyérmes válogatottunknak.

Az egyetemes női sakkozás igazi, világra szóló nagy áttörését a magyar sakkozó csodacsalád, a Polgárék hozták meg a múlt század második felében. Elsősorban azzal, hogy leginkább férfiversenyeken indultak. Tették ezt évtizedeken keresztül és fényes sikerekkel. Zsuzsa 22 évesen, 1991-ben teljesítette a férfi nemzetközi nagymesteri címet, Zsófia szinte ugyanekkor lett férfi nemzetközi mester. Judit pedig már 15 és fél évesen büszkélkedhetett a férfi nemzetközi nagymesteri címmel, sőt, kétszer a férfi olimpiai csapatunk tagjaként ezüstérmes lett.

És mint azt már kicsit korábban jeleztem, a rendkívüli család tagjai azért kétszer is megnyerték a női sakkolimpiát, Zsuzsa pedig női egyéni világbajnok is volt.

Napjaink legjobb magyar sakkozónője a vietnámi és magyar kettős állampolgárságú Hoang Thanh Trang. A nagymesternő öt alkalommal vietnámi, hétszer pedig a magyar válogatott színeiben ült asztalhoz az ötkarikás játékokon. Ázsia-bajnoki és Európa-bajnoki címe is van. Az év sakkozója volt 2013-ban, 2018-ban és 2019-ben.

Gara Anita jelenleg a magyar ranglista második, testvére, Gara Ticia a negyedik helyezettje. Közöttük most Papp Petra nagymesternő található.

Nézzük az utánpótlást! Szerencsére számos tehetséggel büszkélkedhetünk.

Közülük is kiemelkedik a 2007-ben született ajkai Gaál Zsóka, aki 2021-ben a 14 éven aluli hölgyek online világbajnoka lett.

FOTÓ: Polgár Judit / Facebook

Comments are closed.