Lesznek mézeskalács házak a 20-as év karácsonyán is

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Győzelem! Félelmeink beigazolódtak, mégsincs minden veszve. Az Újpalotai Közösségi Ház szokásos karácsony előtti mézeskalácsház-pályázatáról van szó. Amelynek lebonyolítását a járvány kissé átírta. De elsöpörni teljesen nem tudta. Meglesznek a házak, épp csak az nem történhet meg, hogy a konstruktőrök egymás nyakába lihegjenek az USZIK-ban.

Online kalácstárlat lesz a covidos 20-as évben (a videón a 2017-es építmények láthatók), a szervezők már kidolgozták a részleteket. Épp jókor kerestük Kanász-Bellovics Zsófia művelődésszervezőt, aki elmesélte, hogy december 7-e a határidő, addig lehet építgetni otthon a házikókat. Utána annyi a teendő, hogy le kell fotózni a művet, s azt be kell küldeni a ház email-címére. Így aztán lehetőségünk lesz arra, hogy ezúttal is láthassuk a pompás építményeket.

Elő az alapanyagokkal! Aki már csinált ilyet, úgyis tudja, hogy kell porcukorból remek ragasztóanyagot előállítani, maga a tészta elkészítése sem bonyolult, csak arra kell ügyelni, hogy sütéskor a házelemek ne deformálódjanak.

Talán nem haragszik meg senki azért, ha elárulunk egy érdekes szakmai trükköt, a megoldás többször kipróbált, garantáltan jól mutat. Hogyan lehet a házakba egészen nagy darab, üvegnek látszó (!!!) ablakszemeket sütni? Nos, ehhez tömör savanyúcukorkára van szükség, bármilyen színű megfelel. A cukorkát mozsárban apróra kell törni, s amikor a tésztát elhelyezzük a sütőpapíron, az ablaknak szánt nyílásba egyszerűen bele kell szórni. Sütés közben megolvad és kitölti a neki engedélyezett vájatot, kihűlés után pedig szépen megszilárdul. S ott fog virítani előttünk egy színes ablak, mely a házon, templomon, bármi más építményen igen jól mutat. S nagyon jól át lehet világítani belülről egy-egy gyertyával.
Amire nagyon ügyelni kell még (újabb szakmai tanács, mi többször beleszaladtunk!), az a házikó lefotózása. Nem feltételnül fentről kell a képet készíteni. Alkalmazzuk azt a trükköt, hogy alulról fotózunk, ez táncjeleneteknél, sima egészalakos fényképnél is bevett dolog, mert a lefotózott alak/objektum stb. nagyobbnak, élethűbbnek látszik. A lényeg, hogy miután online versenyről van szó, a képnek nagyon jónak kell lennie.

Meg fogjuk a képeket mutatni, s együtt fogunk karácsonykor a gyerekekkel és a házépítésre vállalkozó felnőttekkel örvendezni a jobbnál jobb ötleteknek. Addig, amíg a 20-as év tárlata összeáll, közlünk néhány képet az mustráiból. Jó munkát mindenkinek! (PP, 2020. december 3. Rab László)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.